Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri fără emoții la PSD. Viorica Dăncilă devine noul președinte executiv al partidului

Liviu Dragnea şi-a reconfirmat puterea în partid.

PSD s-a reunit sâmbătă în Congres extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Votul a fost lipsit complet de surprize, chiar dacă unele nemulțumiri au existat.

Rezultatele alegerilor din Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă au fost anunţate în sala aproape goală. Prim-ministrul Viorica Dăncilă este noul preşedinte executiv al partidului, iar Marian Neacşu şi-a păstrat funcţia de secretar general.

Programul pentru România

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, că legile justiţiei şi mădificările la codurile penale vor fi adoptate până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

”Aşa cum spus şi anul trecut, până la finalul sesiunii legile justiţiei să fie adoptate şi au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune şi la legile justiţiei articolele declarate neconstituţionale de Curte vor fi modificate în raport cu ceea ce a decis CCR. Iar la codurile penale la fel, cu dezbateri largi, sper cu aceeaşi implicare pentru care le mulţumim şi CSM şi asociaţiilor de magistraţi şi cu o comunicare mult mai bună şi directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană, în aşa fel încât schimbul de informaţii să fie cel corect şi să avem la final nişte coduri penale pe care trebuie să le modificăm din cel puţin trei motive”, a afirmat Dragnea.

El a vorbit despre directivele europene 42/2014 şi 343/2016 care trebuie să fie transpuse în legislaţie până în aprilie pentru că în caz contrar există un risc de infrigement.

”Al doilea motiv, deciziile CCR care, ne place sau nu ne place, sunt obligatorii şi deciziile CEDO. Sunt cele trei motive principale pentru care codurile penale trebuie modificate. Astea sunt explicaţiile, sunt simple şi calendarul este până la sfâşitul acestei szesiuni parlamentare”, a completat liderul PSD.