Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Principalul vinovat pentru ascensiunea lui Trump este Partidul Republican"

Daniel Ziblatt este profesor de științe ale guvernării la universitatea Harvard, specializat pe politică și economie politică europeană. În 2009 a fost profesor invitat la Ecole Normale Superieure, Paris, iar cinci ani mai târziu a predat la Sciences Po.  Daniel Ziblatt a consacrat cărți de răsunet academic evoluțiilor structurilor statale în Italia și rolului partidelor conservatoare în epoca timpurie a democrației. Anul acesta i-a apărut la editura Crown volumul CUM MOR DEMOCRAȚIILE,  scris împreună cu colegul său de la Harvard,  Steven Levitsky.  Cartea a depășit spațiul interesului universitar, devenind un succes de librărie.

Cartea e un semnal de alarmă ușor de auzit pentru că vine din centrul universului intelectual american. Cronica pe care i-a consacrat-o lucrării un bastion al conservatorismului american, cotidianul Wall Street Journal, reia o teză fundamentală  a celor doi autori, anume că democrația nu este răpusă de pumnalul unui singur om, ci moare lent, din transgresarea cutumelor, din replieri mărunte, din interese meschine, din tăieturi politice mici în care un autoritar cu veleități dictatoriale poate întrezări deschiderea pentru lovitura de grație.

Daniel Ziblatt: Diferența cheie dintre 2016 și trecut este modul de selecție a candidatului. În clipa în care a fost nominalizat de Republicani, Donald Trump a primit zestre 50% din electorat. Mai important este deci să ne întrebăm cum a ajuns învestit al partidului. Schimbări majore pot oferi elementele unui răspuns. Începând din 1972 avem un sistem diferit de selecție prezidențială, pe bază de preliminare, nu aranjamente de culise. A devenit deci mai simplu pentru un candidat gen Donald Trump să se strecoare. Alte schimbări survenite după 1972 au deschis și mai larg ușile:  transformarea peisajului mediatic, și înmultirea candidatilor, fiecare cu miliardarul propriu care le netezește calea spre scena dezbaterilor. Argumentul pe care-l propunem în carte este că, în ultima analiză, principalul vinovat este partidul Republican, ai cărui lideri n-au izbutit să se distanțeze de un candidat pe care de fapt nu l-au vrut învingător.

Reporter: Un partid Republican pe care-l portretizați ca fiind măcinat de conflicte interne, covârșitor alb, reprezentând deci un electorat care, mânat de teama că-și pierde statutul dominant, a devenit permeabil la discursul polarizant cu accente rasiste, xenofobe,  izolaționiste, suprematiste pe care l-a practicat alesul lor din 2016.

Daniel Ziblatt: Nu încape îndoială că partidul Republican a evoluat ideologic spre dreapta în ultimii aproximativ 20 de ani. Motivul principal, este transformarea demografică a Statelor Unite,  provocată de  evoluții majore care au început în anii 1960. Democratizarea datorată noilor drepturi  electorale și civile dobândite prin lege a generat migrația Democraților albi din sud  către partidul Republican. În paralel, un număr considerabil de negri s-au înscris la Democrați care, cu întăriri venite din rândul imigrației accelerate, au devenit partidul albilor laici și minorităților etnice.  Deplasarea creștinilor fundamentaliști, evanghelici, către Partidul Republican, deplasare care a început în anii 1970-80, se adaugă acestor fenomene.  Avem, în consecință, două partide demografic foarte diferite, situație exacerbată de un alt factor, anume că partidul Republican e slab, pentru că nu mai controlează nici banii, nici mesajul. Televiziunea Fox determină mesajul, surse exterioare de fonduri dictează agenda, rezultatul fiind că partidul e mai puțin capabil să reziste la presiuni.

Reporter: Mărturiseați că unul dintre motivele care v-au determinat să scrieți CUM MOR DEMOCRAȚIILE este șocul campaniei care ni l-a dăruit pe Trump, cu "micile ei ecouri", deja notorii,  ale unui trecut întunecat. Unul dintre aceste ecouri este atitudinea liderilor Republicani, care n-au știut, sau n-au vrut, să-l oprească pe actualul președinte.

Daniel Ziblatt: Avem această situație recurentă: marginali cu apel democratic sfârșesc prin a fi co-optați de politicieni experimentați, din sistem, care, confruntați cu elan populist sau radical de dreapta își pierd reperele, calculează greșit sau, din oportunism, îi includ pe marginali în propriile coaliții. A făcut-o liberalul Giovanni Giolitti  cu Mussolini, Rafael Caldera din Venezuela anilor 1990 cu Hugo Chavez, pe care l-a eliberat din închisoare pentru a-i exploata popularitatea. Liderul convervator german din anii 1920, Alfred Hugenberg, a încercat același lucru cu Hitler. De fiecare dată politicianul sistemului a devenit o notă de subsol a istoriei iar populistul sau rebelul de extrema dreaptă a preluat partidul, cu efecte grave asupra democrației.

Reporter: Una dintre tezele majore ale cărții este că ascensiunea lui Trump a fost facilitată de condiții politice pre-existente, în special șubrezirea, accelerată în ultimele două decenii și ceva, a  "parapetului democrației". Ce este acest parapet, și ce l-a subrezit?

Daniel Ziblatt: Pentru ca o Constituție, cea a Statelor Unite în special, să funcționeze eficient, este foarte important să fie respectate un număr de reguli nescrise, practici, norme pe care le numim parapetul democrației. Două dintre aceste norme sunt esențiale: toleranța mutuală, care dictează că politicienii să-și trateze rivalii ca rivali cu drept legitim de a  guverna și concura în arena politică, nu ca dușmani. A doua normă pe care o identificăm,  poate mai puțin convențională,  mai puțin cunoscută, este  "forbearance",  ideea sau principiul exercițiului judicios, chibzuit al puterii: ca politician, nu faci TOT ce Constituția îți permite. Președinții americani au  de pildă autoritatea de a grația pe oricine, iar Parlamentul poate să destituie un președinte pe orice motiv poftește. Nu fac asta, și n-au făcut-o în trecut,  din cauza acestei reguli a discernământului. Acestea sunt cele două norme care mențin competiția democratică între limite acceptate. E nociv când politicienii încep să le încalce, pentru că se poate ivi un efect de contagiune – opozanții încep să-i imite pe cei care le nesocotesc, pentru că doar așa pot rămâne în joc.

Reporter: E un joc intrat într-o fază nouă, în care granița acceptabilului e mutată continuu, în care Constituția,  periclitată de fenomenele pe care tocmai le-ați înșiruit, este totuși invocată ca un soi de ultimă speranță. Mai are Constituția destulă forță pentru a opri alunecarea?

Daniel Ziblatt: Sistemul politic american este, în multe privințe, incredibil de robust.  Asta nu înseamnă însă că trebuie să ne culcăm pe lauri. Asistăm la desfașurări îngrijorătoare: eforturi de a obstrucționa arbitrii instituționali, concedierea directorului Poliției Federale, tentative de a interveni în anchete.  O altă realitate alarmantă este refuzul partidului Republican și parlamentarilor săi de a-și juca rolul constituțional:  câini de pază ai democrației, nu cățeluși de companie ai Executivului. Există de asemenea un grad crescând de polarizare, care i-a precedat lui Donald Trump și fără îndoială îi va supraviețui. Consider deci că președinția Trump e doar un simptom al problemelor mai profunde pe care cartea le identifică.

Reporter: Ce ne rezervă viitorul?

Daniel Ziblatt: Viitorul poate să fie unul al reînnoirii democrației, în care paranteza Trump devine  mostră pedagogică, trecută în manuale școlare pentru a trage învățămintele unui moment teribil al istoriei americane.  Al doilea scenariu, mai probabil din păcate, este continuarea polarizării, avansul cu poticneli  pe același drum al politicii fără concesii, în care problemele reale nu-și găsesc soluții autentice. A treia variantă, a fascismului care ne pândește după colț, o respingem categoric. Am scris această carte în speranța de a  stimula angajamentul civic, pentru ca primul scenariu pe care l-am mentionat să devină realitate.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă AICI interviul