
Politică
Pensii ”speciale” pentru aleșii locali, la fel ca pentru parlamentari
default.png

Este vorba de un al doilea proiect de acest fel din ultimii doi ani, după ce primul a fost declarat neconstituțional în două rânduri. Singura formațiune politică parlamentară care nu este de acord cu acordarea de pensii speciale aleșilor locali este Uniunea Salvați România. În rest, concordie pe toată linia, din moment ce proiectul este semnat de PSD, UDMR, PNL şi PMP. Dacă inițiativa devine lege, având mari șanse la ora actuală, și nu va fi din nou respinsă de Curtea Constituțională, atunci primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Județene vor avea parte de pensii speciale, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă urmând să fie suportat din bugetele locale şi plătit de acestea.
Astfel, ”începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei standard reduse au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie specială pentru limită de vârstă”, potrivit proiectului care modifică legea privind Statul aleşilor locali.
Beneficiarii acestei noi inițiative ar urma să primească indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului. ”Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie şi cu orice alte venituri realizate. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”, mai scrie în proiectul de lege.
Există și unele excepții, câteva dintre ele însă temporare și asta pentru că nu beneficiată de indemnizaţia pentru limită de vârstă aleşii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie. Nu sunt îndreptăţi să primească pensie specială nici aleşii urmăriţi penal sau trimişi în judecată pentru comiterea, în exercitarea funcţiei, a unor infracţiuni de corupţie. În cazul achitării, aceştia pot obţine indemnizaţia de vârstă.
O idee respinsă de două ori la CCR
Parlamentarii care se gândesc din nou la binele financiar al aleșilor locali spun că nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi cele primite de unii subordonaţi ai acestora.
Să amintim că în decembrie 2015, Parlamentul adopta un proiect de lege care prevedea că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani. Cuantumul indemnizației era calculat în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară. Guvernul Cioloș a reclamat proiectul la Curtea Constituțională, iar judecătorii Curții au constatat în unanimitate că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși în ce privește alocarea pensiilor și că nu se precizează sursa de finanțare. Guvernul calcula atunci că ar fi cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii, iar necesarul bugetar rezultat se ridică la 395 de milioane de lei. Parlamentarii au refăcut proiectul, menținând indemnizațiile pentru anumite categorii de vârstă, iar la sesizarea aceluiași cabinet guvernamental, Curtea Constituțională a considerat neconstituțională și noua formă a legii.
Acum, parlamentarii care au depus proiectul de lege spun că au avut în vedere criticile şi își asumă observaţiile formulate de CCR. Senatul este for decizional.
Reacție de ultimă oră a PNL
Partidul Naţional Liberal nu susţine propunerea legislativă privind pensiile speciale pentru aleşii locali, iar liberalilor care au depus proiectul li s-a cerut retragerea semnăturilor, a declarat vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu. ”În ultima discuţie care a avut loc la nivelul Biroului Executiv nu se va susţine acest proiect. Este o iniţiativă a unor colegi care au fost înainte primari. Sigur, şi eu am deţinut funcţia de primar”, a afirmat Leoreanu, la Parlament.
El a menţionat că există o anumită presiune din teritoriu pentru a li se asigura primarilor pensie corespunzătoare activităţii. ”Este o anumită presiune din teritoriu - acolo unde primarii solicită datorită faptului că au deţinut această funcţie şi contribuţiile către fondul de pensii nu au fost semnificative pentru a le putea asigura o pensie corespunzătoare activităţii - pentru a merge pe această cale de a li se crea şi lor pensie specială. Dar, aşa cum am spus, a fost iniţiativa doar a unui grup mic de colegi. PNL nu va susţine acest lucru pentru că noi considerăm că nu este o oportunitate şi România are alte probleme în acest moment şi alte presiuni la care trebuie să răspundă”, a adăugat vicepreşedintele PNL.
Leoreanu a precizat că recomandarea conducerii PNL pentru liberalii care au semnat proiectul a fost retragerea semnăturilor. ”Noi considerăm că nu se impune un astfel de proiect în acest moment. Aceasta a fost recomandarea PNL să-şi retragă semnăturile de pe proiect”, a menţionat deputatul liberal.
Parlamentarii liberali care au semnat proiectul sunt Corneliu Olar, Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuş şi Claudiu-Vasile Răcuci. Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe 16 aprilie.