Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stelian Tănase: Liviu Dragnea are tendințe autoritariste din ce în ce mai delirante

”Liviu Dragnea are tendințe autoritariste din ce în ce mai delirante”. Aprecierea dură la adresa liderului PSD este făcută la RFI de politologul și scriitorul Stelian Tănase. El este de părere că legea împotriva minciunii și defăimării dorită de președintele PSD ar încălca grav dreptul constituțional la exprimare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, într-o emisiune la România TV, că social-democrații lucrează la o lege care sa dea posibilitatea sancționării celor care mint sau își defăimează propria țară. El a spus că oameni ca Monica Macovei şi alţi europarlamentari care "mint şi defăimează despre propria ţară" aduc deservicii.

”Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege, nu ştiu dacă e nevoie de o legislaţie, la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român să sancţioneze aceste lucruri, pentru că aceşti oameni - gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară - aduc foarte multe deservicii şi noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm absolut nimic. Am spus că trebuie să facem o lege care să dea dreptul statului român să corecteze aceste lucruri. Nu ştiu acum cum, dar în alte ţări poate există aşa ceva. Nu poţi să stai indiferent şi inactiv. Vi se pare bine ca despre ţara noastră să se vorbească, folosind minciuni, atât de rău? Să se spună lucruri mincinoase? Eu nu vorbesc de infracţiune, dar cineva trebuie să plătească. Sigur că intră la liberă exprimare, dar asta nu înseamnă că trebuie să defăimezi”, a declarat Liviu Dragnea.

În anul 2016, în calitate de deputat, Liviu Dragnea a iniţiat un alt proiect de lege privind defăimarea, care, ulterior, a fost respins de Parlament. Acesta anunţa atunci că va reiniţia proiectul, după ce preşedintele de şedinţă de la acea vreme, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că legea nu a întrunit condiţiile pentru adoptare.

Stelian Tănase: Dragnea are tendințe autoritariste din ce în ce mai delirante

Politologul și scriitorul Stelian Tănase amintește și el că Liviu Dragnea a mai avut o inițiativă legislativă asemănătoare în 2016, respinsă atunci de Parlament. Politologul crede că a doua tentativă a președintelui PSD va avea aceeași soartă ca și prima:Ar fi o lege anticonstituțională. Dragnea și-ar dori-o. Nu mai suportă să fie criticat de un jurnalist, de un om politic, de un europarlamentar, de nimeni de fapt. Nu e prima dată când face o asemenea tentativă. În urmă cu câțiva ani, cred că era vicepremier, în vremea USL, a făcut o asemenea propunere, când era vorba de coduri (n.r. Codul penal și Codul de procedură penală) pe același subiect: defăimare calomnie etc. Și și-a ridicat toată presa în cap, pentru că ținta era în esență presa”.

Stelian Tănase subliniază totodată că ”libertatea de exprimare înseamnă să critici, să defăimezi, să ataci, să reproșezi, să nu fi de acord, să protestezi. El (n.r. Liviu Dragnea) are tendințe autoritariste din ce în ce mai delirante”.

Ascultă interviul acordat RFI de politologul Stelian Tănase:

 
Politologul și scriitorul Stelian Tănase, despre legea dorită de Liviu Dragnea