Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce poate face concret Marea Britanie împotriva Rusiei?

Atacul asupra agentului rus Serghei Skripal și a fiicei sale, într-un centru comercial din Marea Britanie, duce tensiunile dintre Londra și Moscova la cote nemaiîntâlnite de la sfârșitul războiului rece. Potrivit autorităților britanice, Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic cunoscut sub numele de ”novicioc”, o armă dezvoltată în Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece.

Londra așteaptă încă, în următoarele ore, un răspuns din partea Moscovei, care ar trebui să precizeze dacă statul rus a ordonat atacul sau dacă nu cumva Rusia a pierdut controlul asupra arsenalului său chimic.

În acest timp, presa britanică se întreabă care va fi următorul pas al Marii Britanii, în această dispută cu Rusia.

Expresia folosită de Theresa May - "Utilizarea ilegală a forței de către statul rus împotriva Regatului Unit" - este extrem de periculoasă, aproape de un act de război, cred jurnaliștii de la Financial Times.

E adevărat, primul ministru a lăsat deschisă și o posibilitate, foarte subțire, ca atacul să nu fi fost ordonat de către statul rus, ci mai degrabă să fie rezultatul pierderii controlului asupra armelor chimice din partea Rusiei.

În absența unei explicații extraordinare de la Moscova în următoarele ore, această prezumție de vinovăție care planează asupra Rusiei este foarte probabil să se amplifice.

Însă asta va face Marea Britanie să se confrunte cu un nou prag: acela de a lua măsuri cu mult mai puternice, care ar putea viza afacerile și finanțele rusești. Persoanele bogate din anturajul de la Kremlin, care folosesc Londra atât pentru afaceri, cât și pentru călătorii de plăcere, vor fi probabil puse în lumina reflectoarelor și, ca atare, pot ajunge în situații inconfortabile.

Slăbiciunea răspunsului britanic în cazul Alexandr Litvinenko, fost agent rus, ucis pe teritoriul britanic în 2006, se poate să-l fi făcut pe Putin să înțeleagă că Marea Britanie este prea dornică de banii rusești pentru a-și compromite relațiile de afaceri. Dar evenimentele din Salisbury pot forța o schimbare a acestei atitudini, atrage atenția cotidianul britanic de afaceri Financial Times. 

Însă cum ar putea răspunde Londra, în mod concret? Plaja contramăsurilor poate fi una destul de largă, după cum o arată cotidianul The Guardian.

De exemplu, guvernul britanic ar putea cere Ofcom, autoritatea națională în domeniul media, să declare că mediile rusești, cum ar fi RT, nu sunt apte pentru a deține licențe de emisie pe teritoriul britanic.

Londra ar putea de asemenea să ceară sprijin în UE pentru a boicota participarea la Cupa Mondială – nu de către fotbaliști, ci de către oficiali, dar, în orice caz, este puțin probabil ca multe țări să fie de acord, crede The Guardian.

O altă măsură ar fi înghețarea activelor britanice aparținând oligarhilor ruși care nu vor putea justifica sursele averilor și proprietăților lor din Londra.  Acest lucru ar fi însă riscant din punct de vedere juridic și ar putea lovi mai mulți adversari ai lui Putin decât aliați ai săi.

Rusia ar putea fi însă desemnată ca ca sponsor al terorismului de stat și, în strânsă legătură cu aceasta, băncile rusești să fie decuplate de la sistemul Swift - sistemul internațional de schimb de date financiare. Acest lucru ar slăbi serios capacitatea Rusiei de a tranzacționa pe plan internațional. Însă unele bănci rusești, care atu tranzacționat cu Iranul, au fost deja decuplate de la Swift și au trecut la un sistem de plăți rusesc numit SPFS, înființat împreună cu alte economii mai mari dar care nu fac parte din G7.

În sfârșit, Londra ar putea lăsa să se scurgă materiale clasificate despre suspiciunile implicării lui Putin și a aliaților lui în acte de spălare de bani.

Serviciile britanice de informații au acces la un volum mare de materiale, unele din surse deschise,  potrivit cărora Vladimir Putin, familia și anturajul său de afaceri au plasat bani în străinătate.

Dezavantajul ar fi însă că un asemenea gest ar fi privit ca o încercare de a interveni în campania prezidențială din Rusia, scrie The Guardian.