Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Londra decide cum va sancționa presupusa implicare rusă în otrăvirea unui fost agent dublu rus

Premierul britanic Theresa May va prezenta miercuri Parlamentului o serie de măsuri care ar putea fi luate împotriva Rusiei, după ce termenul limită pentru ca Moscova să ofere o explicaţie privind otrăvirea unui fost spion rus a expirat la miezul nopţii. Rusia a transmis că va răspunde în cazul unor noi măsuri împotriva sa și a cerut acces la toate datele anchetei britanice. Între timp, lucrurile se complică și mai mult după ce un fost partener rus de afaceri al oligarhului şi opozantului Kremlinului Boris Berezovski, Nikolai Gluşkov, a fost găsit mort luni - în circumstanţe neprecizate - la Londra.

Premierul britanic va conduce o întâlnire a Consiliului naţional de securitate pentru a-şi face publice propunerile, după o zi în care a căutat susţinere de la preşedintele american, Donald Trump, de la NATO şi statele Uniunii Europene, inclusiv de la cancelarul german Angela Merkel. Trump şi-a oferit susţinerea totală faţă de Marea Britanie în această privinţă, iar Casa Albă a transmis că cei doi lideri "au fost de acord că trebuie să existe consecinţe pentru cei care folosesc arme odioase şi încalcă flagrant normele internaţionale”. Și Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a vorbit cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, care a spus că şi Franţa este pregătită să ia măsuri concrete, precizând că ţara sa este îngrijorată de faptul că Rusia foloseşte arme chimice în Siria. Apoi, atât May, cât şi Johnson au vorbit cu omologii lor germani. "Cancelarul Angela Merkel condamnă ferm acest atac, afirmând că priveşte cu cea mai mare seriozitate opinia guvernului britanic legată de chestiunea responsabilităţii Rusiei în atac", potrivit unui comunicat al serviciilor de la Berlin. Merkel îndeamnă Rusia "să răspundă rapid la întrebările legitime ale guvernului britanic şi să treacă la o dezvăluire completă şi rapidă a programului său de arme chimice în faţa Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice". În fine, și Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat, la rândul său, că Europa ar trebui să facă front comun: "Este foarte important ca cei care sunt responsabili pentru ce s-a întâmplat să vadă clar că există o solidaritate europeană fără echivoc şi foarte puternică în eforturile de a-i pedepsi”, a spus acesta. Printre opţiunile luate în considerare de britanici sunt noi sancţiuni, interdicţii privind vizele, precum şi acţiuni ale Ofcom împotriva televiziunii de stat RT, fosta Russia Today.

Între timp, la Moscova, Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul britanic, Laurie Bristow, şi a avertizat că "acţiunile autorităţilor britanice sunt provocatoare”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că Marea Britanie trebuie să încerce să nu ameninţe Moscova, făcând referire la un discurs recent al lui Putin în care a vorbit despre noi arme nucleare. Și Ambasadorul Rusiei la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, Alexander Shulgin, a acuzat Marea Britanie că aduce acuzaţii nefondate şi cauzează isterie: "Facem apel la ei să abandoneze limbajul ultimatumurilor şi ameninţările şi să se întoarcă la termenii legali ai convenţiei armelor chimice, care ne permite să rezolvăm o astfel de situaţie”, a spus acesta.

Lucrurile se complică puțin după ce un fost partener rus de afaceri al oligarhului şi opozantului Kremlinului Boris Berezovski, Nikolai Gluşkov, a fost găsit mort luni - în circumstanţe neprecizate - la Londra. Poliţia antiteroristă britanică a anunţat ieri într-un comunicat că s-a sesizat în anchetă, ”din precauţie şi din cauza relaţiilor pe care le avea acest om”, fără să-i precizeze însă identitatea. The Guardian scrie că este vorba despre Nikolai Gluşkov, în vârstă de 68 de ani, un rus care a primit azil în Regatul Unit în 2010. Potrivit fiicei acestuia, Nataşa, citată de cotidianul rus Kommersant, corpul acestuia prezenta urme de strangulare. Un fost cadru din conducerea Aeroflot în anii '90, Gluşkov a fost condamnat la opt ani de închisoare în martie 2017, de către justiţia rusă. Proceduri cu privire la deturnări de fonduri în detrimentul companiei Aeroflot au fost lansate în 1999, o perioadă în care Gluşkov făcea parte dintre partenerii de afaceri ai lui Boris Berezovski. Fostul oligarh rus, devenit un opozant al Kremlinului, a fost găsit spânzurat în reşedinţa sa, în apropiere de Londra, în martie 2013.