Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ghinea: Diverse facţiuni din PSD îşi dau în cap, folosind SRI

Deputati desecretizare protocoale SRI Liviu Avram.jpg

Image source: 
(Sursa foto: site SRI)

Comisia SRI din Parlament ar trebui să exercite un control real asupra Serviciului Român de Informaţii. Iată ce spune la RFI deputatul USR Cristian Ghinea, care comentează ultimele schimburi de replici din spaţiul public, după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a sugerat că SRI s-a implicat în formarea Guvernului Uniunii Social Liberale în 2012.

Cristian Ghinea afirmă că „diverse facţiuni din PSD îşi dau la gioale şi în cap, folosind inclusiv SRI-ul, în spaţiul public. La asta asistăm acum, la nimic altceva. Chestia asta cu statul paralel, cu vizita în sufrageria lui Oprea sunt amănunte de culoare. Tot PSD-ul l-a pus acolo pe George Maior (...). Da, este o problemă reală de control civil asupra acestui Serviciu, în condiţiile în care inclusiv PSD a pus acolo un om, care vedem acum, avea tendinţa să se bage în politică (...). Generalii din serviciile secrete, şefii serviciilor secrete nu ar trebui să aibă relaţii de cumetrie, să se pupe pe bot toată ziua cu politicieni la aniversări”.

Există un control parlamentar real asupra SRI? „Evident că nu există. Avem un show mediatic, în care diverse facţiuni din PSD, fost şi actual PSD, îşi dau la gioale pe temele astea şi avem drama de fond, despre care nu prea discutăm, că nu avem nici un fel de arbitru neutru, nu avem un fel de recurs noi ca public, noi ca cetăţeni în această chestiune. Cel care ar trebui să spună uite, am studiat şi asta este starea de fapt este un băiat vai de capul lui de la Craiova, pus de Liviu Dragnea în fruntea comisiei de control SRI”, spune deputatul.

Ce ar trebui să facă de fapt comisia parlamentară SRI? „În primul rând, comisia ar trebui să se abţină de la show-uri mediatice. Chestia asta în care Liviu Dragnea se autoinvită la comisie şi spune domnule, este ceva foarte grav... În America, ăia când se pune problema de scurgeri de informaţii, de abuz de putere din partea serviciilor de informaţii, o iau foarte în serios (...). La noi, Liviu Dragnea se autoinvită la comisie, spune o să spun eu nişte chestii la comisie, Manda spune să trăiţi, şefu’, ca un sergent de la Parlament, apoi Liviu Dragnea se duce la televizor şi spune chestiile alea, fără să mai aştepte să meargă la comisie şi-l pune într-un penibil absolut şi pe Manda şi instituţia Parlamentului ca atare”, conchide Cristian Ghinea.

 
Cristian Ghinea, despre presupusa implicare a SRI în Guvernul USL