Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A greşit TVR difuzând interviul cu Sebastian Ghiţă? Ioana Avădani: „Un pic de lumină ar trebui să avem”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Postul public de televiziune trebuie să facă lumină în cazul interviului cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugit de justiţia română în Serbia, spune la RFI directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Directoarea executivă a CJI comentează scandalul în care este implicat TVR, care a difuzat simultan cu trei posturi comerciale (Antena 3, România TV şi B1 TV) un interviu înregistrat cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă.

În acel interviu, fostul deputat a lansat unele critici la adresa şefei DNA şi a susţinut că are în telefonul mobil o poză cu Laura Codruţa Kovesi la el acasă.

Difuzarea interviului a provocat dezbateri aprinse în CNA, în timp ce Opoziţia cere audierea şefei TVR, Doina Gradea, în Comisia de Cultură din Parlament.

Ioana Avădani crede că unele lămuriri sunt necesare: “Un pic de lumină în această chestiune ar trebui să avem. Nu ţin minte să se mai fi întâmplat să existe un material înregistrat, care să fie difuzat în acelaşi timp pe patru posturi de televiziune din România, printre care şi Televiziunea Publică. Deci măcar din acest punct de vedere şi tot ne aflăm în faţa unui eveniment. Nu dau nici o conotaţie pozitivă termenului de eveniment, e mai degrabă evenimentul statistic, să spunem aşa, lucruri care se întâmplă destul de rar”.

“Dacă pornim de la ideea că interviul respectiv îl are în centrul său pe domnul Sebastian Ghiţă şi aici ar trebui să purtăm o discuţie. Simplul fapt că domnul Ghiţă este dat în urmărire generală nu-l face nefrecventabil. Până la urmă, prezumţia de nevinovăţie funcţionează până când personajul are o sentinţă de condamnare rămasă definitivă. Domnul Ghiţă s-ar putea să aibă lucruri chiar foarte importante şi interesante de spus, deci simplul fapt că îl aducem pe ecran nu este blamabil. Este probabil blamabil atunci când îi dăm o platformă, când dânsul nu are nimic concret a spune”, spune directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

 
Ioana Avădani, despre interviul cu Sebastian Ghiţă de la TVR, Antena 3, România TV şi B1 TV