Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La presiunile UE, președintele slovac acceptă demisia forțată a premierului Fico

kuciak.jpg

Moartea tânărului jurnalist de investigații Kuciak a dus la actuala criză politică.
Sursa imaginii: 
AFP

Uniunea Europeană a cerut Slovaciei să facă rapid lumină în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak şi să coopereze cu Oficiul European de Luptă Antifraudă al UE OLAF. Între timp, la Bratislava, premierul Robert Fico şi-a prezentat miercuri seara demisia, cerută de opoziţie după asasinatul care a declanșat proteste masive. Președintele a acceptat joi depunerea mandatului și a cerut fie o remaniere profundă a executivului, fie anticipate.

Uniunea Europeană a cerut anchetarea și pedepsirea celor vinovați de asasinat. ”Prima prioritate pentru noi toţi trebuie să fie aceea de a efectua o anchetă independentă şi riguroasă a faptelor şi de a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei. Solicităm autorităţilor slovace să facă aceasta rapid”, a declarat miercuri Julian King, comisarul european pentru Uniunea securităţii, în faţa deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg.
Europol, agenţia europeană specializată în lupta împotriva criminalităţii, a trimis o echipă la 28 februarie pentru a sprijini investigaţia slovacă, a mai declarat King, amintind și de vizita în Slovacia în zilele de 8 şi 9 martie a unei delegații de europarlamentari. ”Lansăm un apel autorităţilor slovace să colaboreze pe deplin cu OLAF pentru a stabili dacă acest caz implică deturnare de fonduri europene în afara graniţelor”, a mai cerut Julian King. În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care a început luni, mulţi europarlamentari aveau în faţa lor în hemiciclu un poster cu chipurile lui Jan Kuciak şi Martina Kusnirova, proclamând 'All for Jan' . Jurnalistul de investigații a fost ucis împreuna cu iubita sa în contextul în care investiga legăturile dintre mafia italiană și politicieni de vârf de la Bratislava. Ancheta a fost publicată imediat după asasinat și a dus la demisii în guvern care au culminat ieri seară cu demisia premierului Robert Fico. "Mi-am oferit demisia preşedintelui republicii, Andrej Kiska. (...) Dacă preşedintele acceptă, sunt gata să demisionez ", a declarat Fico. Acesta a avertizat însă că ţara riscă însă să cadă pradă haosului "dacă oamenii opoziţiei actuale preiau puterea". Joi preşedintele slovac Andrej Kiska i-a acceptat demisia, a anunţat şeful unui partid din coaliţia guvernamentală. ”Smer-SD, ca partidul cel mai puternic (din coaliţie) va prezenta un candidat în postul de premier. Preşedintele l-a acceptat”, a declarat pentru presă preşedintele partidului Most-Hid Bela Bugar. Potrivit lui Bugar, noul Executiv va avea cel puţin cinci noi membri si ”o treime din Guvern va fi înlocuită”. Preşedintele Kiska a mai cerut fie alegeri anticipate, fie o remaniere în profunzime a Guvernului, pentru a se pune capăt crizei care a dus deja la demisia a doi membri ai Guvernului Fico, ministrul Culturii si ministrul de Interne. Presa slovacă scrie că vicepremierul actual Peter Pellegrini (Smer-SD) ar putea să-i succeadă lui Fico în funcţie. Demisia guvernului Fico a fost cerută de zeci de mii de persoane care au ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva corupţiei. Conform unui sondaj recent realizat de institutul Focus, citat de France Presse, 62% dintre slovaci se pronunţă în favoarea demisiei actualului premier, faţă de 13% care consideră că ar trebui să rămână la conducerea guvernului.