Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea dizidentului bulgar înțepat și ucis cu... umbrela otrăvită

umbrela.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În plin scandal diplomatic între Marea Britanie și Rusia, cu privire la otrăvirea lui Serghei Skripal, Pagina de istorie de astăzi ne aduce aminte și de alte cazuri faimoase în care personaje incomode unor regimuri au murit otrăvite. În 2006, fostul ofițer de securitate rus Alexander Litvinenko a murit otrăvit, tot la Londra. Însă a existat și un alt caz de nototietate, la finalul anilor ’70, în care un scriitor și jurnalist bulgar a fost omorât cu ajutorul unei umbrele. Aflați povestea lui Gheorghi Markov, din Pagina de istorie de astăzi.

Pe 11 septembrie 1978, se stingea din viață, într-un spital din Londra, Gheorghi Markov, un scriitor și jurnalist bulgar care avea păreri foarte vocale împtriva regimului comunist bulgar. Cu patru zile înainte, a avut parte de un incident bizar. În timp ce aștepta autobuzul, pe podul Waterloo, pentru a merge la sediul BBC, unde scriitorul realiza o emisiune radio acidă la adresa regimului comunist de la Sofia, a simțit o durere acută în picior și a văzut o persoană care a scăpat o umbrelă pe jos, pe care a ridicat-o și a plecat în grabă de la locul faptei. Totul se întâmpla pe 7 septembrie 1978, ziua de naștere a președintelui bulgar Todor Jivkov, pe care Markov îl critica din lumea liberă.

Foto: Scriitorul bulgar disident Gheorghi Markov, sursa: Wikipedia

Markov, ajuns la BBC, a constatat că fusese înțepat în picior. De abia după ce a început să-i crească temperatura Markov a fost dus la spital, unde a fost tratat pentru o eventuală septicemie. Patru zile mai târziu, scriitorul și jurnalistul bulgar s-a stins din viață, la 49 de ani.

Autopsia făcută de medicii britanici a constatat că lui Markov îi fusese injectat în picior un dispozitiv cât un ac cu gămălie, prin care îi fusese administrat ricin, o otravă extrem de puternică. Anchetatorii au făcut legătura cu omul cu umbrela, care ar fi fost modul în care i-a fost administrată otrava lui Markov. De altfel, acest fel de umbrele, cu mecanisme complexe interioare au fost folosite de serviciile secrete, s-a descoperit ulterior. 

Cazul a rămas deschis vreme de mai mulți ani, principala suspectă fiind poliția secretă bulgară, și în 1989, după prăbușirea guvernului comunist în Bulgaria, s-a crezut că noua conducere va deshide arhivele serviciului secret și va dezvălui identitatea ucigașului lui Markov. Din păcate, șeful poliției secrete, Dimiter Stoianov, după moartea lui Markov, a ordonat distrugerea documentelor compromițătoare.

În 1991, președintele bulgar de atunci a declarat că speră ca autoritățile bulgare să ajungă curând la un rezultat privind persoana responsabilă. ”Asasinatul a fost o rușine pentru Bulgaria”, a spus președintele Jelio Jelev.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 16 martie 2018