Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova neagă existența neurotoxinei Novicioc. Londra cere confirmarea ei de la experți

658144-sergei-skripal-afp.jpg

Serghei Skripal.
Sursa imaginii: 
AFP

Neurotoxina care a otrăvit fostul spion rus Sergei Skripal a fost pusă în bagajul fiicei sale înainte să plece din Moscova, informează The Telegraph, care citează surse neidentificate. Yulia Skripal a zburat către Londra din Rusia pe 3 martie, conform forţelor antitero. Anchetatorii britanici iau în considerare că neurotoxina ar fi fost impregnată pe o haină, pe cosmetice sau într-un cadou care a fost deschis în casa lui Skripal din Salisbury, conform surselor The Telegraph.

Cei doi au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez pe 4 martie și de atunci sunt în stare critică la spital. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind Novichok, o substanţă creată prima oară de armata sovietică. E un argument în plus pentru britanici să spună că Rusia se află în spatele atacului, motiv pentru care Londra a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi acuzați de spionaj. Totuși, pentru a-și întări acuzațiile, Marea Britanie vrea să ceară unor experţi internaţionali să-i verifice concluziile cu privire la otrăvirea cu novicioc, după cum a anunţat şeful diplomaţiei britanice. Într-un articol în Frankfurter Allgemeine, din care au fost publicate fragmente, Boris Johnson spune că Guvernul şi poliţia britanică au luat contact cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în acest sens. ”Acţionăm pentru a le oferi posibilitatea să ne confirme concluziile într-un mod independent”, scrie ministrul britanic de Externe.

De partea sa, Moscova continuă să insiste că nu a dezvoltat niciodată, nici măcar în timpul fostei URSS, vreun program de armament ”novicioc”. ”Nu a existat niciun program de dezvoltare de armament chimic sub numele de «novicioc», nici în timpul URSS şi nici în Rusia”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia Interfax. Mai mult, șeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov acuză Guvernul britanic că se foloseşte de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pentru a ”deturna atenţia de la dificultăţile legate de Brexit”. ”Este clar că Londra se află într-o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte negocierile cu Uniunea Europeană (UE) referitoare la Brexit”, a susținut acesta într-un interviu cu presa străină, al cărui text a fost difuzat de minister. ”Popularitatea acestui guvern nu încetează să scadă”, a subliniat el. ”Această modalitate de a organiza provocări în jurul lui Serghei Skripal detunează atenţia”, a completat Lavrov după ce premierul britanic Theresa May a declarat Rusia ”vinovată” şi a anunţat expulzarea a 23 de diplomaţi şi o suspendare a contactelor bilaterale cu Moscova. Kremlinul promite acum la rândul lui o ripostă rapidă după decizia ”absolut iresponsabilă” a Londrei. De asemenea, Rusia pregăteşte ”măsuri de represalii” în urma unei serii de sancţiuni americane dezvăluite ieri de Washington în legătură cu presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 dar și în legătură cu această presupusă tentativă de asasinat. Ieri, preşedintele american Donald Trump a declarat că ”se pare” că Rusia s-a aflat în spatele recentei otrăviri în Marea Britanie a unui fost spion rus şi a fiicei sale. Donald Trump a precizat că s-a aflat în contact cu premierul britanic Theresa May în legătură cu acest incident şi că este vorba de o "situaţie foarte tristă", pe care Statele Unite o iau "foarte în serios".