Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliția britanică deschide anchetă de omor în cazul Nikolai Glușkov

glushkov.jpg

Nikolai Glușkov
Nikolai Glușkov a fost condamnat pentru corupție în Rusia
Sursa imaginii: 
Facebook

Poliția britanică tratează moartea la Londra a omului de afaceri rus Nikolai Glușkov drept omor. Această evoluție survine pe fondul încordării relațiilor dintre Marea Britanie și Rusia, din cauza tentativei de omor a unui fost spion rus de care este acuzată Moscova.

Glușkov a fost găsit mort pe data de 12 martie în locuința sa dintr-o suburbie din sud-vestul Londrei, iar poliția a informat familia sa că omul de afaceri a decedat ca urmare a unei "compresii asupra gâtului".

Detectivii investigatori au făcut apel la public pentru informații cu privire la mișcări suspecte în jurul casei lui Glușkov din cartierul New Malden, dar au afirmat că în prezent nu se poate face o legătură între moartea omului de afaceri și tentativa de asasinat din 4 martie împotriva fostului ofițer KGB refugiat în Marea Britanie, Serghei Skripal, și a fiicei sale în localitatea Salisbury din sudul Angliei.

Glușkov, care a fost director adjunct al companiei de transport aerian Aeroflot, a fost condamnat la patru ani închisoare pentru corupție în Rusia în 1999 și 2006 și după a doua condamnare s-a refugiat în Marea Britanie unde a devenit un critic vehement al președintelui Vladimir Putin.

El a fost prieten apropiat al omului de afaceri Boris Berezovsky, găsit spânzurat în 2013 în circumstanțe ne-elucidate, ca și al omului de afaceri georgian Badri Patarkațișvili, decedat în 2008 tot din cauze ne-determinate. Ambii erau critici ai lui Putin.

O anchetă judiciară independentă a ajuns în 2016 a concluzia că un alt fost critic al lui Putin, fostul ofițer KGB Alexander Litvinenko, a fost asasinat la Londra în 2006 cu poloniu radioactiv, "probabil la ordinele" președintelui Rusiei. 

Rusia a negat vehement orice implicare în morțile suspecte de ruși pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv în cazul Skripal despre care autoritățile britanice afirmă că a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok produs în Rusia. 

Premierul Theresa May a anunțat sancțiuni împotriva Moscovei, printre care expulzarea a 23 de diplomați ruși la Londra, iar Rusia a anunțat măsuri similare în contra-partidă.