Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova expulzează 23 de diplomaţi britanici. Reacţia Londrei

moscova_expulzeaza_diplomati_britanici.jpg

Preşedintele Vladimir Putin respinge implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skripal (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS)
Preşedintele Vladimir Putin respinge implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skripal (Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS)

Un nou episod în cazul fostului spion rus Serghei Skripal, atacat cu un agent neurotoxic: Rusia a decis să expulzeze 23 de diplomaţi britanici, care au termen o săptămână să plece de la Moscova, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Externe.

ACTUALIZARE: Londra reacţionează, după ce Rusia a decis expulzarea a 23 de diplomaţi britanici, în plin scandal legat de otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei sale. “Răspunsul Moscovei nu schimbă cu nimic faptele: tentativa de asasinare a două persoane pe teritoriul britanic, pentru care nu există nici o altă concluzie decât cea a culpabilităţii statului rus”, afirmă premierul Theresa May. Şefa Executivului de la Londra acuză Rusia de “încălcare flagrantă a Dreptului internaţional şi a Convenţiei privind armele chimice”.

 

Ministerul de Externe de la Moscova l-a convocat pe ambasadorul britanic să-i comunice aceste măsuri.

Rusia a hotărât de asemenea să închidă British Council şi să retragă Londrei permisiunea de a deschide un consulat general la Sankt Petersburg.

Londra a decis să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, în urma incidentului de pe 4 martie, în spatele căruia Marea Britanie acuză că se află preşedintele rus, Vladimir Putin.

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia se află în stare critică la spital, după ce au fost găsiţi inconştienţi, pe o bancă la Salisbury, în Wiltshire.