Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin, spre al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei

vladimir_putin_mandat_presedinte_rusia.jpg

Vladimir Putin va obţine un nou mandat de preşedinte, la alegerile de duminică, din Rusia (Foto: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via Reuters)
Vladimir Putin va obţine un nou mandat de preşedinte, la alegerile de duminică, din Rusia (Foto: Sputnik/Alexei Nikolskyi/Kremlin via Reuters)

Alegeri prezidenţiale au loc duminică în Rusia. Vladimir Putin se îndreaptă spre al patrulea mandat de şef al statului, fiind cotat la 71% în sondaje.

ACTUALIZARE 2: Comisia Electorală Centrală rusă anunţă că site-ul său a fost ţinta unei încercări nereuşite de atac informatic, în timpul alegerilor prezidenţiale de duminică. În contextul în care autorităţile americane anchetează presupuse atacuri informatice ruse şi alte amestecuri în alegerile care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă în 2016, autorităţile ruse au avertizat că puteri străine încearcă să se amestece în scrutinul de duminică.

 

ACTUALIZARE 1: Mai multe nereguli au fost raportate de observatorii prezenţi la alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia. O organizaţie neguvernamentală a semnalat între altele plasarea a numeroase urne de vot în afara razei unor camere video de supraveghere, precum şi înscrieri ale unor alegători în ultimul moment, toate acestea fiind susceptibile să crească prezenţa la vot. De altfel, singura necunoscută în scrutinul prezidenţial de duminică este rata de participare.

 

Peste 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, într-o cursă electorală cu opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

Liderul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski are o susţinere de 5,7%, iar prezentatoarea tv Ksenia Sobciak (36 de ani) ar urma să fie votată de 1% dintre ruşi.

Marele absent al scrutinului este Alexei Navalnîi, liderul Opoziţiei din Rusia şi principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin. Lui Navalnîi i-a fost interzis să candideze, din cauza unei condamnări.

Potrivit estimărilor, prezenţa la urne va fi de peste 70%.