Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alina Gorghiu: Am convingerea că PNL va sesiza din nou CCR pe legile justiţiei

Alina Gorghiu senatoare PNL legi justitie.jpg

Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu
Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu

PNL cere un studiu de impact pe legile justiţiei, cel puţin în privinţa carierei magistraţilor, anunţă la RFI senatoarea liberală Alina Gorghiu. Comisia Iordache reia luni dezbaterea pe cele trei documente, urmând să corecteze articolele declarate neconstituţionale.

În opinia senatoarei Alina Gorghiu, „suntem foarte aproape de momentul în care majoritatea va vota în comisii nişte legi, aşa cum au fost făcute ele de la bun început, n-aş putea spune că mai proaste decât au fost votate în primă fază, dar la fel de neinspirate, plus că şi lipsa de credibilitate creşte, pentru că există acest argument suplimentar, legile făcute au căzut la CCR în proporţie de 100%, trei din trei au fost retrimise în Parlament”.

„Am sperat că vom corecta procedura de dezbatere, de data aceasta, dar nu s-a schimbat nimic, voturile merg tot pe repede înainte sau mă rog, refuzul dezbaterii este constant, refuzul ascultării opiniilor Opoziţiei, a marii mase a judecătorilor şi procurorilor”, spune ea.

 

„Sistemul judiciar va fi blocat”

 

Alina Gorghiu declară că PNL va cere un studiu de impact pe legile justiţiei, cel puţin în privinţa carierei magistraţilor: „Aşa cum au evidenţiat cei din asociaţiile magistraţilor, problemele sunt mult mai acute în aceste legi şi aş aminti una care nu prea apare în spaţiul public, nu prea se vorbeşte despre ea, dar va bloca sistemul judiciar: vorbim despre un corp al magistraţilor care ar putea fi redus cu 25%, dacă rămân aceste dispoziţii din cele trei legi, vorbim de aproximativ două mii de magistraţi, aflaţi la apogeul profesional, care vor părăsi sistemul (...). Am cerut în comisie şi vom cere din nou astăzi să se facă cel puţin pe cariera magistraţilor, pe avansări, pe ieşiri din sistem, un studiu de impact pe noile prevederi din legi, pentru că dacă există o minimă şansă ca cifrele avansate de asociaţiile profesionale ale magistraţilor să fie reale, atunci, clar, sistemul judiciar va fi blocat de aceste modificări legislative”.

Senatoarea se arată convinsă că PNL va sesiza din nou CCR pe legile justiţiei: „Eu am convingerea că Partidul Naţional Liberal va recurge încă o dată la o nouă sesizare la CCR. Nu pot să anticipez toate argumentele pentru care vom sesiza la Curte, dar sunt destule. Evident că procedura va implica ulterior şi apariţia preşedintelui în procedură, în funcţie de ce se va întâmpla la controlul de constituţionalitate sau nu”.

Alina Gorghiu, despre corectarea legilor justiţiei, după decizia CCR