Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Cetățean francez, acuzat de contrabandă cu arme în favoarea palestinienilor

consulat.jpg

Consulatul general al Franței la Ierusalim
Image source: 
rfi.fr via wikipedia

Autorităţile israeliene au anunţat, luni, arestarea unui cetăţean francez, angajat al consulatului general al Franţei la Ierusalim, bănuit de contrabandă cu arme în favoarea palestinienilor, informează agențiile de presă internaționale. Suspectul, pe nume Romain Franck, a fost arestat în cadrul unei anchete asupra a ceea ce serviciul de securitate internă israelian Shin Bet a descris ca fiind o reţea palestiniană care face contrabandă cu arme dinspre Fâşia Gaza către Cisiordania.

Arestat în urmă cu câteva săptămâni, cetăţeanul francez urmează să fie inculpat luni împreună cu alţi membri, palestinieni, ai reţelei de contrabandă.

Serviciul de securitate internă israelian a precizat că francezul a folosit, de cel puţin cinci ori, un vehicul al consulatului pentru a ocoli controalele de securitate israeliene şi a transporta 70 de pistoale şi două puşti de asalt prin punctul de trecere a frontierei dintre Israel şi Gaza de la Erez.

''Angajatul consulatului a făcut contrabandă cu arme în ultimele luni, folosind vehiculul de serviciu al consulatului francez, care a putut avea avantajul unor controale de securitate mai uşoare la punctul de trecere Erez (de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza), aşa cum se obişnuieşte în cazul acestor vehicule'', a explicat Serviciul de securitate internă israelian.

Un oficial israelian din domeniul securităţii a precizat că angajatul consulatului francez la Ierusalim implicat în acest caz a avut o motivaţie financiară. Într-o primă reacţie, ambasada Franţei în Israel a declarat că tratează acest caz ''în mod extrem de serios şi cooperează foarte strâns cu autorităţile israeliene''.