Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea legiunii românești care a ocupat Praga timp de 20 de zile

cehia.jpg

Ceremonie de comemorare a soldaților români căzuți în Cehoslovacia, Brno, octombrie 2017
Image source: 
mae.ro

Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de un episod mai puțin cunoscut din istoria militară a românilor: momentul în care o legiune de soldați români ardeleni, aflați sub comanda căpitanului Silviu Alexandru au protejat Comitetul Național Cehoslovac, în 1918. Praga a fost ocupată atunci de români timp de 20 de zile.

Acum 100 de ani, Imperiul Austro-Ungar era în plină disoluție. Ultimul împărat austro-ungar, Carol I, încerca să găsească o soluție pentru a readuce pacea în lume, însă a eșuat. El a fost detronat atât din calitatea sa de împărat al Austriei, cât și din cea de rege al Ungariei și a fost silit să plece în exil.

În Ungaria, puterea a fost preluată de bolșevici, care au proclamat Republica Sovietică Ungară. O tentativă de revoluție bolșevică s-a produs și la Viena, dar a eșuat datorită celor 60.000 de soldați români reorganizați de Iuliu Maniu și comandați de generalul Ioan Boeriu, care fusese avansat în noiembrie 1918 la rangul de mareșal. Românii au ocupat Viena, au restabilit ordinea și apoi au plecat spre țară. Acest episod începe să fie tot mai bine cunoscut în țară. Însă, în același timp, românii au ocupat și Praga și au protejat Comitetul Național Cehoslovac.

Istoricul Apostol Stan arată că în capitala Cehiei se aflau câteva mii de români, care au fost organizați într-o legiune condusă de căpitanul Silviu Alexandru. Acesta îl recunoștea drept șef politic pe Iuliu Maniu și era ajutat de 20 de ofițeri și de 80 de subofițeri. Iuliu Maniu i-a cerut lui Silviu Alexandru să protejeze Comitetul Național Cehoslovac de încercările unor generali austrieci care doreau să îi aresteze pe membrii Comitetului. Austriecii doreau să formeze o federație austro-cehească, însă liderii cehoslovaci au respins acest demers.

Pentru că membrii Comitetului Național Cehoslovac nu dispuneau de trupe bine înarmate, legiunea românească a ocupat Praga timp de 20 de zile, sub ordinele Comitetului, care a avut răgaz să formeze o forță armată capabilă să asigure ordinea. Ulterior, românii s-au retras în Transilvania.

Cehoslovacii și românii aveau să lupte împreună, câteva luni mai târziu, împotriva Republicii Sovietice Ungare, care dorea să păstreze administrația maghiară în Slovacia și în Transilvania. Ofensiva Armatei Regale Române, însoțită de corpurile de voluntari ardeleni, au salvat tânăra armată cehoslovacă, ce se confrunta cu spectrul unei înfrângeri. Armata Regală Română a ocupat Budapesta în 1919 și a desființat republica sovietică.

Prietenia româno-cehoslovacă a continuat și în perioada interbelică, atunci când, împreună cu Iugoslavia, liderii de la Praga și de la București au creat Mica Antantă. România a refuzat teritoriile cehoslovace din Rutenia care îi fuseseră oferite de Germania nazistă după ocuparea Pragăi.

Această prietenie s-a manifestat și în 1968, când România a refuzat să ia parte la invazia Cehoslovaciei menită să pună capăt Primăverii de la Praga. Iar această prietenie continuă și în prezent: România și Cehia sunt aliate în NATO și fac parte împreună din Uniunea Europeană. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 20 martie 2018