Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitor moldovean:”Unirea este unica noastră șansă de a ieși din impasul în care ne aflăm”

Scriitorul Andrei Țurcanu a fost deputat în primul Parlament al R.Moldova

În R.Moldova, peste 120 de localități au semnat, până astăzi, declarații simbolice de unire cu România. Au început să facă acest lucru și moldovenii din diaspora. Între timp, la Chișinău, Alianța pentru Centenar organizează, duminică, 25 martie, Marea Adunare Centenară. Potrivit organizatorilor, este cea mai mare manifestație unionistă de la independența R.Moldova, unde sunt așteptați aleșii locali care au semnat declarații de unire cu România, reprezentanți ai formațiunilor politice pro-europene și unioniste atât din Republica Moldova, cât și din România.

”Reunificarea celor două state este absolut necesară pentru că 27 de ani de independență au arătat că noi suntem neguvernabili. La conducere au fost diverse partide și până la urmă s-a dovedit că fiecare partid, ajungând la guvernare, devine un mic partid comunist. Deci, este imposibil fără niște tradiții de stat, fără niște tradiții ale unei birocrații”, spune la RFI scriitorul moldovean, Andrei Țurcanu, deputat în primul Parlament al R.Moldova.

”Aceste declarații, zise simbolice, nu sunt chiar atât de simbolice pentru că ceva s-a întâmplat acolo jos, la sate. Lumea a văzut că este imposibil să mai mergem pe această cale a independenței, care la început era o opțiune valabilă. Dar s-a văzut că am eșuat ca un stat independent și atunci unirea, în acest caz, este unica noastră șansă de a ieși din impasul în care ne aflăm. După 1989, aceste declarații de unire sunt cele mai importante inițiative populare, cele mai de perspectivă. Atunci când va porni o mișcare de masă, vor veni și politicieni care să se posteze în fruntea acestei mișcări”, consideră criticul literar. 

Referindu-se la Marea Adunare Centenară, Andrei Țurcanu spune că este sceptic în ceea ce privește manifestațiile de masă, ”atât timp cât nu au o finalitate concretă directă imediată”. ”Ori, eu nu văd ca această acțiune din 25 martie să aibă o finalitate concretă, chiar dacă vor adopta o declarație de unire. Important acum este să avem un partid unionist, care să câștige 25-30 mandate în Legislativ, să creeze un grup parlamentar puternic, care să înceapă a lucra pentru unire în Parlament. Asta este calea noastră acum”, consideră Andrei Țurcanu.

Potrivit unioniștilor de la Chișinău, Partidul Socialiștilor anunța o contra-manifestație duminică, atunci când va avea loc Marea Adunare Centenară. Trebuie spus că, socialiștii au acuzat semnatarii declarațiilor de unire că ar fi luat bani pentru a semna aceste acte. 

Scriitorul Andrei Țurcanu spune că, de fapt, vorbim de o ”reacția bolșevică a socialiștilor”. ”Atunci când nu au argumente, încep cu învinuiri fanteziste, inventate. Oamenii prin sate s-au adunat din propria inițiativă, dintr-o pornire de a face mai bine în satul lor, în țara lor. Pe de altă parte, i-aș întreba pe socialiști de unde au bani pentru panourile anti-unire, care au împânzit orașul. Este o întrebare retorică, evident. Noi știm de unde vin banii lui Dodon. Această este propagandă care se plătește”. 

Întrucât suntem într-un an electoral, cu alegeri parlamentare în toamnă, l-am întrebat pe Andrei Țurcanu cine va avea de câștigat, electoratul unionist sau cel anti-unionist, în contextul evenimentelor ce au loc acum în R.Moldova.

”Ați atins o problemă foarte gravă. Din păcate, această mișcare populară unionistă, nu are deocamdată un partid sau o uniune de partide, credibilă, să o reprezinte în Parlamentul viitor. Asta este marea noastră dramă actuală politică. Nu există un partid unionist veritabil, cu oameni onești, integri și într-adevăr care ar fi pentru unire”. 

Recent, deputații Partidului Liberal au înregistrat în Parlament proiectul Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România. ”Nu are vreo șansă acest proiect întrucât liberalii, dacă erau într-adevăr pentru unire, nu trebuiau să iasă ei cu inițiativa, haideți să facem unirea aici în Parlament, nu. Trebuiau să-i consulte și pe alții, să iasă cu inițiativa respectivă, nu doar ca a lor, pentru că nu este interesul lor, este interesul național.Ei au venit cu un interes de partid. Fără nici o șansă să ajungă la un rezultat pozitiv”, a conchis scriitorul moldovean, Andrei Țurcanu, deputat în primul Legislativ al R.Moldova. 

La 27 martie se împlinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
 

 
Ascultă interviul integral cu scriitorul moldovean Andrei Țurcanu, deputat în primul Parlament al R.Moldova