Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mihai Goţiu (USR): Se forţează o procedură extrem de rapidă şi la Senat pe legile justiţiei

USR ar putea decide la începutul săptămânii viitoare dacă va sesiza CCR asupra încălcării Regulamentului Camerei Deputaţilor, declară la RFI senatorul Mihai Goţiu. El precizează că raportul comisiei Iordache privind legile justiţiei ar fi trebuit depus cu trei zile înaintea şedinţei de plen a Camerei, ceea ce nu s-a întâmplat, şedinţa având loc în aceeaşi zi.

Mihai Goţiu afirmă că „e o procedură, nu doar votul, pe repede înainte, deşi cei care susţin aceste legi, cei din coaliţia PSD-ALDE spun că totul e în regulă, că totul se face cu o dezbatere publică reală, s-a dovedit încă o dată că nu este aşa. Ieri dimineaţă, la 8.30 a fost convocată celebra comisie Iordache, pentru ca până la ora zece, când a început plenul, să fie prezentat raportul, în condiţiile în care Regulamentul Camerei Deputaţilor spune foarte clar că un asemenea raport trebuie depus cu trei zile înainte. A fost refuzată astfel posibilitatea de a se depune amendamente la ceea ce au dorit să modifice cei de la PSD şi ALDE şi acum am văzut că se forţează tot o procedură extrem de rapidă şi la Senat. Ieri la ora trei a fost convocată intempestiv o şedinţă a Biroului Permanent, pentru a se da termene în acest sfârşit de săptămână, pentru analiză şi eventuale depuneri de amendamente la Senat”.

Senatorul USR spune că „e posibil să fie o sesizare din nou a CCR pentru încălcarea acestui Regulament (al Camerei Deputaţilor-n.r.). Vom analiza în detaliu şi probabil vom lua o decizie la începutul săptămânii viitoare. Cred că este în interesul tuturor ca aceste legi să fie adoptate într-un mod atât legal, cât şi legitim şi să fie cât mai bune. Nu cred că de această dată, dacă vom ajunge la decizia de a ataca la CCR, colegii de la PNL nu vor înţelege că nu e vorba de PNL, de USR, ci e vorba de interesul justiţiei şi de interesul cetăţenilor români, pe care-i reprezentăm şi care este mai presus de eventuale diferende între noi”.

 
Mihai Goţiu, despre votul din Camera Deputaţilor asupra legilor justiţiei. Ce urmează la Senat?