Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Cambridge Analytica: SUA investighează Facebook. UE cere explicații de la Zuckerberg

mark.jpg

Patronul Facebook, Mark Zuckerberg
Patronul Facebook, Mark Zuckerberg
Sursa imaginii: 
Facebook

Curg problemele pentru Facebook. Compania miliardarului Mark Zuckerberg va fi în centrul unei investigații declanșate în Statele Unite de Comisia Federală pentru Comerţ şi de alte şase comisii importante din Congresul american. Gigantul deținut de miliardarul Mark Zuckerberg va fi cercetat în legătură cu modul în care datele personale a 50 de milioane de utilizatori au fost obţinute de firma de analiză a datelor Cambridge Analytica, cea a cărui aport a fost decisiv în alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, notează Bloomberg.

Facebook se află în centrul unei adevărate furtuni mondiale, după ce societatea Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, influențând în final opțiunile de vot a zeci de milioane de alegători din SUA, unde Donald Trump a ajuns președinte în 2016.

A apărut între timp și prima consecință juridică pentru compania lui Zuckerberg: Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite investighează dacă Facebook a încălcat un decret din 2011 referitor la consimţământ, pentru a vedea cum a administrat datele personale ale celor 50 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei Cambridge Analytica fără ştiinţa acestora.

Conducerea Facebook susține că ”înţelege gravitatea problemei”, dar se declară”scandalizată pentru că a fost înşelată” de către Cambridge Analytica.

Zuckerberg, chemat să dea explicații

Ancheta din SUA e doar începutul problemelor pentru compania lui Zuckerberg. O comisie parlamentară britanică i-a cerut CEO-ului Facebook să vină să se explice în faţa ei. Şi i-a dat ultimatum până luni să răspundă.

Tânărul miliardar a fost de altfel invitat să se exprime şi în faţa Parlamentului European (PE), care a anunțat că va ”ancheta pe deplin” această ”încălcare inacceptabilă a drepturilor la confidenţialitatea datelor”.

Și autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în Uniunea Europeană (UE) s-au sesizat. Subiectul se află pe agenda unei reuniuni a autorităţilor la Bruxelles, a anunţat Comisia Europeană (CE), o reprezentantă a căreia urma să ceară ”clarificări” Facebook, al cărui curs pe Bursă s-a depreciat puternic, notează Bloomberg. De altfel, averea lui Zuckerberg a scăzut cu opt miliarde de dolari în mai puţin de două zile.

Rolul esențial al celor doi Alexandr: Nix și Kogan

Între timp, Cambridge Analytica a reacționat la rându-i. Acuzată că a procesat ilegal datele personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook și, poate mai important, a influențat astfel rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA câștigate de Donald Trump, a anunţat că-l suspendă pe directorul ei Alexander Nix, care s-a lăudat că a acţionat în favoarea lui Donald Trump în 2016.

Aceste comentarii ale lui Nix provin dintr-o anchetă difuzată la începutul săptămânii de postul britanic BBC, în care directorul Cambridge Analytica a fost filmat cu camera ascunsă răspunzând la întrebările unui reporter deghizat.

”Cercetare, analiză, i-am condus campania online”, dă el asigurări, lăudându-se totodată că ”nu există nicio probă, nicio urmă scrisă” care să-l incrimineze.

De menționat și o altă poziție importantă în acest caz. Psihologul rus Aleksandr Kogan, vizat și el în acest caz, s-a apărat de acuzaţiile potrivit cărora ar fi acţionat ilegal, acuzând societatea britanică şi Facebook că vor să arunce vina pe el, relatează AFP.

”Noi credeam că facem ceva normal. Cambridge Analytica ne-a dat asigurări că totul este perfect legal”, a declarat pentru BBC Kogan, care a dezvoltat o aplicaţie utilizată de Cambridge Analytica (CA) pentru a culege nelegal datele utilizatorilor Facebook.