Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Discursul de la Răcăciuni al Regelui Ferdinand I, o promisiune respectată

ferdinand_maria.png

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

Pagina de istorie de astăzi amintește de un discurs al Regelui Ferdinand I rămas în istorie pentru că promitea ostașilor pământ, la întoarcerea de pe câmpul de luptă. În discursul de la Răcăciuni, Ferdinand mai promitea și mai multe drepturi cetățenești, cum ar fi cel de a vota.

În timpul Primului Război Mondial, Familia Regală şi Consiliul de miniştri se retrăseseră la Iași încă din noiembrie 1916. În 1917, Regele Ferdinand, într-un discurs mobilizator susţinut pe front, le promite pământ ţăranilor, care alcătuiau grosul armatei. Într-o vizită pe front, în 23 martie 1917, Ferdinand s-a adresat militarilor din Armata a II-a, care era cantonată la Răcăciuni cărora le-a spus:

Ostaşi, vouă, fiilor de ţărani, care aţi apărat cu braţul şi cu pieptul vostru pământul unde v-aţi născut, unde aţi crescut, vă spun eu, regele vostru, că pe lângă răsplata cea mare a izbânzii care vă asigură fiecăruia recunoştinţa neamului întreg, aţi câştigat totodată dreptul la a stăpâni într-o măsură mai largă pământul pentru care v-aţi luptat. Vi se va da pământ! Eu, regele vostru, voi fi întâiul a da pildă, vi se va da şi o largă participare la treburile statului”.

În ziua de 6 mai, Parlamentul întrunit la Iaşi a luat în dezbatere proiectul de lege privind modificarea Constituţiei, propus de guvernul liberal, prezidat de Ion I.C. Brătianu. După ample discuţii, la 13 iunie, Adunarea Deputaţilor şi, la 20 iulie, Senatul au adoptat acest proiect, deschizându-se astfel calea legală pentru înfăptuirea reformelor.

În forma modificată, publicată în „Monitorul oficial”, art. 19 din Constituţie prevedea: „Pentru cauză de utilitate naţională, se sporeşte întinderea proprietăţii rurale ţărăneşti prin exproprierea terenurilor cultivabile, în scopul de a se vinde ţăranilor cultivatori de pământ, cu precădere ţăranilor mobilizaţi din această categorie sau familiilor lor, dacă ei au murit din cauza sau în timpul războiului”

Regele Ferdinand s-a ținut de promisiune și pe 19 iunie 1917 a fost promulgat proiectul de revizuire a Constituţiei, care consacra, printre altele, adoptarea reformei agrare prin exproprierea marii proprietăţi şi introducerea votului universal.

Operaţiunile militare au fost reluate în iulie 1917, când trupele austro-ungare şi germane vizau atacarea Moldovei de la sud la nord. Ostaşii români au reuşit să respingă în bloc atacurile inamicilor, la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 22 martie 2018