Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump numeşte un nou consilier pe probleme de securitate naţională. Ce spunea la RFI ”durul” John Bolton despre Rusia și NATO?

bolton.jpg

John Bolton, în vârstă de 69 de ani, a fost numit consilier pe probleme de securitate naţională la Casa Albă.
Image source: 
REUTERS/Mike Segar (arhivă)

Preşedintele american Donald Trump l-a numit pe John Bolton, analist la Fox News, în postul foarte influent de consilier pe probleme de securitate naţională la Casa Albă. Numirea sa are loc în momentul abordării unor negocieri istorice cu Coreea de Nord şi odată cu apropierea unui termen crucial cu privire la viitorul acordului nuclear iranian, căruia acest fost ambasador american la ONU îi este un mare critic.

”Sunt fericit să anunţ că, începând din 9 aprilie 2018, John Bolton va fi noul consilier pentru securitate naţională”, a anunţat Donald Trump, joi, pe Twitter, odată cu plecarea lui H.R. McMaster, o nouă schimbare importantă în echopa sa, după o cascadă de destituiri şi demisii în ultimele luni.

John Bolton, în vârstă de 69 de ani, a fost unul dintre liderii ”liniei dure” în cadrul administraţiei George W. Bush şi ambasadorul său la ONU.

Un susţinător înfocat al forţei pe scena internaţională, Bolton nu este de acord cu preşedintele septuagenar în toate dosarele.

I s-a reproşat uneori, mai ales la ONU, o lipsă de diplomaţie. Iintenţionează să-şi schimbe stilul la Casa Albă?

”Am opiniile mele şi voi avea ocazia să le prezint preşedintelui”, a răspuns el, apărând necesitatea ca locatarul Casei Albe să abă ”un liber schimb de idei” cu diverşi consilieri.

Spre deosebire de secretarul de Stat sau secretarul Apărării, şeful celebrului NSC (National Security Council) nu are nevoie să fie confirmat printr-un vot în Senat pentru a intra în funţie.

În campania prezidenţială din 2012, John Bolton spunea într-o dezbatere televizată, că "Rusia este adversarul geostrategic numărul unu al Americii", iar în 2014 îl acuza pe actualul preşedinte că este "naiv" în privinţa Rusiei (detalii AICI).

Într-un interviu în exclusivitate-  acordat RFI în 2014 - John Bolton aprecia că ”NATO a fost şubrezit de către Uniunea Europeană. Prima greşeală a fost făcută la Conferinţa NATO la vîrf de la Bucureşti, în aprilie 2008...”:Tot atunci spunea că ”Văicăreala Uniunii Europene, că Rusia încalcă legea internaţională, stîrneşte doar hohote de rîs la Kremlin. Puterea contează în lume, strategia contează. Putin are strategie, are forţă. Occidentul se căinează”.