Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Victor Boştinaru (PSD): Subiectul unirii cu Rep. Moldova ar putea să creeze mai multe probleme

Victor Bostinaru Iohannis cooperare presedintie UE.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)
Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)

Subiectul unirii României cu Republica Moldova ar putea avea „consecinţe serioase” atât la Bucureşti şi Chişinău, cât şi în NATO şi UE, declară la RFI europarlamentarul PSD Victor Boştinaru. El comentează mitingul unionist de duminică de la Chişinău.

În opinia lui Victor Boştinaru, „evenimentele în sine sunt fireşti, sunt respectabile şi de respectat, cu atât mai mult cu cât dau curs şi unei anumite disperări în ce priveşte direcţia pe care Rep. Moldova a parcurs-o în ultima vreme, aşa încât m-aş referi doar la această dimensiune. Doar că mă tem că acest subiect adus atât de vehement în dezbaterea publică s-ar putea să creeze mai multe probleme decât ar putea să rezolve şi de aceea sunt extrem de prudent, inclusiv în ce priveşte rolul şi apetitul unionist al stimabilului domn Traian Băsescu, rămas fără colegi în România cumva şi în căutarea unui spaţiu politic în care să se afirme”.

Eurodeputatul atrage atenţia că „suntem membri ai unei comunităţi internaţionale, în care frontierele reprezintă un subiect mult prea important şi recente pusee naţionaliste, secesioniste au arătat cât de repede se inflamează această realitate în societăţile respective şi cât de mult efect destabilizator pot avea în relaţiile internaţionale. Pe de altă parte, acest subiect unionist este, dincolo de nobleţea şi generozitatea sa şi cu atât mai mult, de semnificaţia sa în anul centenar, este de natură a avea potenţiale serioase consecinţe atât la Bucureşti şi la Chişinău, la nivel guvernamental, dar şi în cadrul structurilor cărora România aparţine, NATO şi Uniunea Europeană”.

Victor Boştinaru crede că „singura abordare realistă este unirea celor două părţi ale Prutului în interiorul UE şi apoi posibila evoluţie către unitate a celor două entităţi, dar în contextul internaţional actual (...), în mod sigur va fi un factor care va crea multe semne de întrebare şi mă tem tare mult că s-ar putea înscrie în ceea ce se numeşte mai de curând războiul hibrid, cu variantele sale, care utilizează de la fake news la provocări de natură etnicistă sau separatistă”.

 
Victor Boştinaru, despre mitingul unionist de duminică, 25 martie 2018, de la Chişinău