Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România va expulza un diplomat rus. Cristian Diaconescu: “După tensiuni, apar și concesiile”

donald_tusk_document.jpg

Cele 27 de state membre vor cere ”să se regleze conturile” angajamentelor bugetare ale Regatului Unit față de Uniunea Europeană
Image source: 
RFI

România a decis luni expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie și ca urmare a acuzațiilor Londrei că Rusia se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sa cu un agent neurotoxic, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, se arată în documentul MAE.

“Ne aflăm într-o situație specială, și anume o decizie luată de partenerii noștri, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul Uniunii Nord-Atlantice, privind nevoia unei responsabilizări a Federației Ruse, în condițiile în care acest stat ar fi folosit arma chimică, până la urmă, pentru că acest agent neurotoxic face parte din categoria armamentului chimic, într-un stat partener al NATO și al Uniunii Europene cu care România, la rândul său, are parteneriat strategic, adică Marea Britanie. Folosirea armei chimice este o linie roșie care nu se depășește nici în caz de război.Și acolo, beligeranții sunt sancționabili în condițiile în care în conflict folosesc o componentă chimică  împotriva adversarului”, a declarat pentru RFI, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunțat luni că 14 state membre ale Uniunii Europene au decis expulzarea diplomaților ruși, printre care:, Danemarca – 2, Cehia – 3, Polonia – 4, Olanda – 2, Lituania – 3 şi va împiedica intrarea în țară a 44 de ruși, Letonia -1, Estonia – 1, Croația – 1, Italia – 2. Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.

Statele Unite au anunțat, de asemenea, că expulzează 60 de diplomați și că închid consulatul de la Seattle.

Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, între ruşii expulzaţi se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acţionează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU.

Londra a decis, încă din data de 14 martie, expulzarea a 23 de diplomați ruși. Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.

Serghei

Citeste mai mult: adev.ro/p5og6i

Serghei

Citeste mai mult: adev.ro/p5og6i

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury pe 4 martie. Ei se află în stare critică la spital. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind „Noviciok“, o substanţă creată prima oară de armata sovietică.

Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury pe 4 martie. Ei se află în stare critică la spital. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind „Noviciok“, o substanţă creată prima oară de armata sovietică.

Citeste mai mult: adev.ro/p5og6i

Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury pe 4 martie. Ei se află în stare critică la spital. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind „Noviciok“, o substanţă creată prima oară de armata sovietică.

Citeste mai mult: adev.ro/p5og6i

Cristian Diaconescu,fost ministru de Externe, despre decizia României de a expulza un diplomat rus