Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea: Eu vreau să ne unim cu Moldova

liviu_dragnea_unim_moldova.jpg

Liviu Dragnea vrea unirea cu Republica Moldova (Sursa foto: site PSD)
Liviu Dragnea vrea unirea cu Republica Moldova (Sursa foto: site PSD)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi în plenul reunit al Parlamentului că vrea unirea României cu Republica Moldova.

Liderul PSD vrea unirea României cu Republica Moldova: "O spun deschis, simplu şi explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună".

Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a citit de la tribună "Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”: „Parlamentul României adoptă prezenta declaraţie pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei Imperiului Ţarist şi ale defăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate, prin adoptarea Actului Unirii”.

”Parlamentul României constituit în şedinţa solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora”, se mai arată în document.

La şedinţa solemnă a Parlamentului participă între alţii Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, Patriarhul Daniel, Episcopul Ioan Robu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.

De asemenea, la şedinţă participă şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de Andrian Candu.