Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Constituția din 1923, una dintre cele mai democratice din Europa

constitutia_1923.jpg

Image source: 
Facebook

Acum 95 de ani, pe 28 martie 1923, regele Ferdinand I promulga Constituția României de după Primul Război Mondial. A fost apreciată la vremea sa a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale din Europa. Ce anume conținea Consituția din 1923, aflați din Pagina de istorie.

Constituția din 1923 era o actualizare a celei din 1866. 76 de articole au rămas neschimate, în schimb au fost modificate total sau parțial 20 de articole, au fost introduse alte 7 articole noi, iar 25 au fost reformulate sau completate.

Principiul pe care s-a actualizat Constițutia privea noua situație a României de după Primul Război Mondial, adaptarea la principiile societății democratice ale vremii și includea modificări limitate, astfel încât să se păstreze cât mai mult din textul existent.

Constituția stipula de la început că România este stat național unitar și indivizibil, al cărei teritoriu este inalienabil.

Drepturile cetățenilor erau garantate fără deosebire etnică, de limbă sau religie. Constituția din 1923 stipula egalitatea cetățenilor în societate și înaintea legilor, libertatea conștiinței și întrunirilor, dreptul de asociere, secretul corespondenței, ba chiar și a convorbirilor telefonice, dar și inviolabilitatea domiciliului.

În ceea ce privește dreptul la vot, noua lege fundamentală instituia votul universal, direct și secret, însă cu excepția femeilor . În textul Constituției, femeilor li se promitea o altă lege care ar fi urmat să le acorde dreptul de a vota. De altfel, această situație nu era cu nimic mai diferită decât în toate țările europene din acea vreme.

Constituția din 1923 consacra ferm principiul separației puterilor în stat, independente una de alta.

De asemenea, nu exista o Curte Constituțională ca în zilele noastre, ci o Curte de Casație, care era constituită din juriști de profesie, neafiliați niciodată vreunei grupări politice.

Constituția din 1923 a fost în vigoare până în februarie 1938, când regele Carol al II-lea a impus o nouă Constituție, care limita libertatățile democratice și a instaurat ”dictatura regală”. În 1940, când Carol al II-lea a abdicat la presiunea lui Antonescu, Regel Mihai a revenit pe tron și a repus în funcțiune Constituția democratică din 1923. Teoretic, aceasta a fost valabilă până în 1947, iar ulterior, după abdicarea forțată a regelui Mihai I, Constituția a fost înlocuită cu una făcută după modelul sovietic.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 28 martie 2018