Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kim Jong-un, în vizită în China

kim_jong_un_vizita_china.jpg

Kim Jong-un şi Xi Jinping (Foto: CCTV/AFP)
Kim Jong-un şi Xi Jinping (Foto: CCTV/AFP)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a făcut o vizită neoficială la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele Xi Jinping. Informaţia a fost publicată de presa de stat din China.

Agenţia de stat China Nouă a confirmat informaţiile neoficiale din ultimele două zile privind vizita liderului nord-coreean la Beijing de duminică până miercuri.

Kim Jong-un i-a transmis lui Xi Jinping că situaţia din peninsula coreeană „începe să se îmbunătăţească”.

„Suntem devotaţi dezarmării nucleare a peninsulei, în conformitate cu dorinţa defunctului preşedinte Kim Il-sung şi a secretarului general Kim Jong-il”, a spus dictatorul nord-coreean.

Problema dezarmării nucleare ar putea fi rezolvată, dacă SUA şi Coreea de Sud „vor răspunde eforturilor noastre cu bunăvoinţă şi vor crea o atmosferă de pace şi stabilitate”, a declarat Kim Jong-un.

În cadrul vizitei din China, Kim s-a arătat dispus „să aibă un dialog” cu Statele Unite.

Vizita la Beijing reprezintă prima călătorie a liderului nord-coreean în China, de când a preluat puterea în 2011, precum şi prima lui vizită de stat.

China este cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, dar relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit, după ce Beijingul a susţinut sancţiunile internaţionale împotriva Phenianului, din cauza programului său nuclear.