Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Cîţu, despre deficit: Nota de plată a venit foarte repede

Deficit mare în primele două luni din 2018 (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

România va avea un deficit structural de 4,9% în 2018, estimează la RFI preşedintele Comisiei Economice a Senatului, liberalul Florin Cîţu. Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 5,5 miliarde de lei, adică 0,59% din PIB în primele două luni ale acestui an.

În opinia senatorului liberal Florin Cîţu, „2018 va fi anul în care vom plăti cu toţii din buzunare erorile guvernării PSD. Dacă în 2017 creşterea economică peste aşteptări stimulată artificial a putut să ascundă aceste dezechilibre şi după ce s-au tăiat şi cheltuielile de la investiţii, după ce au apărut şi taxe mai multe şi mai mari şi s-au luat şi banii de la companii, deficitul a fost oarecum ascuns, deficitul bugetar, deşi mai mare decât în 2016, în 2018 acest lucru nu se mai poate face. În 2018 vine nota de plată şi a venit foarte repede”.

Ce deficit bugetar va avea România în 2018? „Dacă nu se schimbă nimic şi dacă nu se taie iar de la investiţii şi să se acopere şi nu apar alte taxe, deficitul estimat de mine este de 3,9 pe cel pe cash, dar deficitul structural este 4,9 (...). Deficitul structural este cel pe care România s-a angajat că-l va respecta prin pactul fiscal semnat în 2012 şi este un tratat pe care l-am semnat cu UE. Este ca şi cum am încălca Constituţia dacă nu-l respectăm. În acel tratat, deficitul structural în 2017-2018 trebuia să fie de un procent. Noi suntem la 3,3 şi estimez la 4,9”, spune senatorul.

 
Florin Cîţu, despre deficitul pe primele două luni