Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasada Rusiei în R.Moldova condamnă decizia de expulzare a diplomaților ruși

ambasada_rusiei_chisinau.jpg

Ambasada Rusiei la Chișinău
Image source: 
diez.md

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova condamnă cu fermitate decizia Guvernului de expulzare a trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie în cazul Skripal. Misiunea diplomatică de la Chișinău a avertizat că răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Federației Ruse, ”având în vedere absurditatea acuzațiilor împotriva persoanelor menționate, considerăm acest pas drept unul nejustificat și neprietenos”.

Ghidat de așa-numita ”solidaritate europeană”, Chișinăul acționează în detrimentul bunului simț și intereselor proprii, punând astfel sub semnul întrebării sinceritatea declarațiilor recente privind tendința de normalizare a relațiilor ruso-moldovenești”, se arată într-o declarație, publicată pe site-ul misiunii diplomatice de la Chișinău.

În seara zilei de marți, Ministerul de Externe a anunțat că trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse au fost declarați persona non-grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile. Instituția de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul rus, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale.

Decizia autorităților moldovene vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept  o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional”.

La scurt timp după anunțul privind expulzarea diplomaților ruși, președintele moldovean, Igor Dodon și-a exprimat profunda indignare în legătură cu decizia Guvernului, pe care a calificat-o ca fiind o nouă provocare antirusească. ”Este şi mai absurdă o acțiune de acest gen acum, după vizita în Moldova a vice-ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții tuturor structurilor superioare ale puterii s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova”, susține Dodon.

671