Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea Britanie cu un an înainte de Brexit e marcată de incertitudini

brexit_un_an.jpg

Brexit
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e însoțită de multe incertitudini
Image source: 
Wiktor Szymanowicz/REX/Shutterstock

Marea Britanie a ajuns la jumătatea perioadei dintre declanșarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană - Brexit - și încetarea calității de membru al UE. Negocierile cu UE au avansat anevoios și în pofida progreselor înregistrate rămân încă multe semne de întrebare. 

Pare deja o certitudine că 29 martie 2019 va fi data la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu va mai face parte din UE, în pofida unor grupuri care militează fie pentru rămânerea în UE, fie pentru convocarea unui nou referendum privind apartenența la Uniune.

Ambele mari partide politice, Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May, și Partidul Laburist din opoziție, condus de Jeremy Corbyn, susțin Brexit, iar parlamentul va avea votul final asupra acordului negociat cu UE, deși opțiunile sunt fie de acceptare, fie de respingere, caz în care Marea Britanie va ieși în mod "dezordonat" din Uniune. 

Chestiunea cea mai contencioasă dintre cele negociate cu UE este statutul frontierei dintre provincia Irlanda de Nord și Republica Irlanda. 

UE insistă asupra rămânerii Irlandei de Nord în piața unică europeană, pentru a nu transforma frontiera într-una "dură", ceea ce ar implica detașarea provinciei din piața unică internă a Regatului Unit. 

Premierul May a respins sugestia UE spunând că niciun prim ministru britanic nu ar putea accepta așa ceva, în plus existând și impedimentul major creat de faptul că Partidul Democrat Unionist (DUP) se opune categoric oricărei cedări în privința Irlandei de Nord și fără sprijinul DUP guvernul minoritar al Partidului Conservator s-ar prăbuși.

Reducerea migrației

În pofida acestui impediment, negocierile cu UE au progresat și s-a ajuns la un acord cu privire la perioada de tranziție de după 29 martie 2019 care va dura până pe 31 decembrie 2020, perioadă în care toate regulile actuale vor rămâne în vigoare, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor.

Magazin românesc din Londra

Migrația românilor în Marea Britanie s-a încetinit, dar numărul lor a ajuns la o cifră record în 2017

De altfel, garantarea drepturilor cetățenilor UE în Regatul Unit și a celor britanici din statele membre UE nu mai pare așa de contencioasă ca în 2016 când imigrația a constituit principalul motiv de sprijin în favoarea ieșirii din Uniune în referendumul din 23 iunie. 

Statisticile au arătat o reducere a migrației nete, intrări minus ieșiri, din UE în anul de după referendum. Între timp, numărul cetățenilor români a atins nivelul record de 358000 la mijlocul lui 2017 potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică, locul doi printre cetățenii străini din Marea Britanie după polonezi.

Economia britanică a continuat să crească după Brexit, infârmând pronosticurile sumbre, iar șomajul a scăzut la 4,4%, cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani.

Relațiile viitoare cu UE sunt de asemenea grevate de incertitudine, nu numai din punctul de vedere al regimului vamal, dar și al cooperării în domeniul securității și al apărării.

Recenta criză din relațiile cu Rusia a relevat solidaritatea statelor UE cu Marea Britanie, un contribuitor semnificativ la politica de securitate, dar a ridicat semne de întrebare cu privire la continuarea acestei cooperări după Brexit, de pildă ce se va întâmpla cu mandatul european de arestare, un instrument ce s-a dovedit extrem de eficient în lupta împotriva infracționalității transfrontaliere și a terorismului.

În rest, opinia publică rămâne divizată cu privire la justețea deciziei de ieșire din UE și chiar dacă într-un ipotetic referendum majoritatea ar vota potrivit sondajelor de opinie rămânerea în Uniune, diferența nu e mare, iar experiența referendumului din 23 iunie 2016, în care electoratul a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii îndeamnă la prudență.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ