Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theresa May, în turneu de ”explicare” a beneficiilor Brexitului

may.jpg

Image source: 
www.rfi.fr

Premierul britanic, Theresa May, pleacă joi într-un turneu în Regatul Unit. Ea va discuta cu concetăţenii săi despre Brexit, cu un an înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană, scrie AFP. Între altele, șefa Guvernului de la Londra ar urma să le spună britanicilor că, odată cu Brexit-ul, provinciile care alcătuiesc Regatul Unit vor beneficia de puteri de decizie sporite, deţinute până acum de Bruxelles.

Şefa guvernului îşi va începe turneul prin Regatul Unit în Scoţia, unde va vizita o fabrică de textile din Ayrshire, după care se va deplasa la Newcastle (nord-estul Angliei), la o întâlnire cu grupuri de părinţi şi copii. Ulterior, va lua prânzul împreună cu mai mulţi agricultori în apropiere de Belfast, capitala Irlandei de Nord, înainte de a merge la Barry pentru o masă rotundă cu întreprinzători galezi.
În timp ce unul dintre dezacordurile în negocierile cu UE îl reprezintă chestiunea frontierei dintre Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit care va părăsi deci UE la 29 martie 2019, şi Irlanda, care va rămâne în UE, Theresa May şi-a luat, de asemenea, angajamentul "să apere integritatea Regatului Unit în ansamblul său".
Convinsă că viitorul va fi "strălucitor", şefa guvernului a schiţat portretul viitorului Regat Unit care "întreţine relaţii comerciale libere cu prietenii şi partenerii săi din Europa şi din lume".
"După ce vom prelua controlul asupra legilor noastre, frontierelor noastre şi banilor noştri şi vom ţine seamă de oportunităţile oferite de Brexit, Regatul Unit va prospera ca o ţară puternică şi unită de care să beneficieze toată lumea, indiferent dacă a votat pentru sau contra Brexit-ului", a mai spus Theresa May.