Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pîrvulescu: "Politicienii britanici raționali înțeleg că ar fi de preferat ca Londra să rămână în UE"

br.jpg

Brexit

Premierul Theresa May face un turneu de o zi în Regatul Unit pentru a afla părerea britanicilor în plin proces de separare de Uniunea Europeană. May a a promis că va ţine Marea Britanie puternică şi unită după ieşirea din blocul comunitar.

Nici un scenariu nu este imposibil când vine vorba despre Brexit, însă posibilitatea renunțării Marii Britanii la ieșirea din Uniunea Europeană este din ce în ce mai scăzută spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

Expertul este de părere că politicienii britanici raționali înțeleg că ar fi de preferat ca Marea Britanie să rămână în interioul blocului comunitar însă nu știu care sunt pârghiile pe care să le folosească pentru a se întâmpla acest lucru.

Politologul mai spune că dosarul securității solidaritatea pe care unele state europene au manifestat-o imediat a contat din primul moment dar odată ce Marea Britanie nu va mai fi în UE nu va mai beneficia de o solidaritate similară.

Cum vor arăta relațiile cu Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărarii după Brexit? Politologul Cristian Pîrvulescu crede că un manifest de solidaritate ca în cazul Skripall ar putea să nu mai fie la fel de puternic odată ce Londra va părăsi blocul comunitar.După multe runde de negocieri, liderii UE şi-au dat acordul cu privire la o perioadă de tranziţie de 21 de luni după momentul efectiv al Brexit-ului, respectiv martie 2019.