Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum aduci rapid un tanc din Estonia în Olanda. UE pune la punct un „Schengen militar“

tanc.jpg

Comisia Europeană a lansat un plan de acțiuni pentru crearea unui "Schengen militar"
Comisia Europeană a lansat un plan de acțiuni pentru crearea unui "Schengen militar"

Comisia Europeană a lansat un plan de acțiuni pentru crearea unui "Schengen militar" care să faciliteze transporturile de trupe și materiale militare în cadrul Uniunii Europene, activități frânate în prezent de o multitudine de formalități administrative si de lipsa infrastructurilor. Planul vizează direct modernizarea unor șosele, poduri și structuri de infrastructură pentru deplasarea echipamentelor grele, dar și relaxarea unor proceduri.

Birocraţia excesivă, legislaţia constrângătoare pentru tranzitul de materiale explozive şi periculoase, absenţa unei infrastructuri rutiere sau feroviare adaptate nevoilor militare, obstacolele sunt numeroase în cadrul UE pentru a permite mişcări de trupe rapide.

UE a prevăzut cofinanţări pentru 12 coridoare transnaţionale. Dar decizia de a le realiza, precum şi utilizarea lor în scopuri militare ţine de suveranitatea statelor membre. 'Atitudinea Rusiei ne cere să ne concentrăm din nou asupra apărării teritoriului. Dar putem avea toate echipamentele posibile, dacă nu le putem aduce acolo unde este necesar pentru a fi eficiente, atunci aceasta este absolut inutil', declara recent un responsabil militar european.

„Aceste propuneri au o dimensiune practică, dar finalitatea lor este evidentă în momentul în care tensiunile cu Rusia se exacerbează”, explica acesta și adăuga „Nu mai putem spune că un conflict în Europa este imposibil”.

Șerban Cioculescu, cercetător la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, spune că mobilitatea militară a devenit o prioritate pentru NATO şi pentru 25 de state membre ale UE care au convenit asupra unei noi forme de cooperare în domeniul apărării.

Analistul militar Serban Cioculescu