Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia răspunde SUA cu aceeași monedă: expulzează 60 de diplomați americani

trump-putin.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sàu american Donald Trump pe 11 noiembrie 2017
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sàu american Donald Trump pe 11 noiembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jorge Silva

Așa cum a promis, Rusia reacționează în cazul Skripal. Moscova a decis să expulzeze 60 de diplomaţi americani și să închidă Consulatul Statelor Unite de la Sankt Petersburg. Măsura vine la scurt timp după ce SUA, dar și multe alte state au decis expulzarea a 140 de diplomați ruși. Rusia e acuzată că se află în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Măsurile luate de Rusia – expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea Consulatului Statelor Unite de la Sankt Petersburg - sunt identice celor luate de Washington împotriva Moscovei în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal.

”Măsurile adoptate de Moscova reprezintă un răspuns ferm față de atitudinea SUA”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă.

La scurt timp, a venit și reacția SUA. Expulzarea celor 60 de diplomaţi americani şi închiderea unui consulat în Rusia "marchează o nouă etapă în deteriorarea" relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a transmis Casa Albă, potrivit AFP.

"Expulzarea în această săptămână de către SUA şi de către peste zece state partenere şi aliate din cadrul NATO a unor agenţi ruşi de informaţii sub acoperire a constituit un răspuns adecvat în faţa atacului rus pe teritoriul britanic", a adăugat aceeași sursă, subliniind că "răspunsul Rusiei nu este neaşteptat, iar SUA vor face faţă".

Londra a acuzat Rusia că este ”vinovată” de otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, fapt negat de Moscova. Cazul a provocat o criză diplomatică Est-Vest fără precedent de la Războiul Rece. Zeci de diplomați ruși au fost expulzați din mai multe țări ale lumii, inclusiv unul din România.