Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oana Florea (PSD) la RFI: Nu-i putem trimite pe deţinuţii defavorizaţi pe o insulă pustie

Oana Florea PSD proteste strada.jpg

Sursa foto: site Camera Deputaţilor
Sursa foto: site Camera Deputaţilor

Deţinuţii eliberaţi din penitenciar nu pot fi trimişi pe o insulă pustie, ei trebuie integraţi în societate. Iată ce spune la RFI deputata PSD Oana Florea, iniţiatoarea proiectului de lege care oferă unele ajutoare deţinuţilor din categorii defavorizate, după eliberarea din închisoare.

Oana Florea explică pe cine vizează proiectul de lege privind deţinuţii defavorizaţi: „Ne referim strict la persoanele care nu au familie şi nici o casă la care să se întoarcă şi care sunt practic daţi afară pe poarta închisorii, fără nici un orizont. Înţeleg de la lucrătorii din penitenciare că singurul lucru pe care-l au în buzunar este un bilet pe un mijloc de transport către localitatea de domiciliu din buletin, domiciliu pe care nu-l mai au, de fapt. Deci este un eşantion foarte restrâns de persoane, care primesc astfel de ajutoare. Se referă la o masă la o cantină socială, pe o perioadă de trei luni, un loc la un centru pentru persoanele fără adăpost şi dacă se află în tratament, medicamente pentru o scurtă perioadă de timp (...). Şi în cazul în care a fost încarcerat vara, să beneficieze de nişte haine groase, dacă este eliberat pe timpul iernii”.

Întrebată dacă de această lege ar putea beneficia şi criminalii, violatorii şi pedofilii, dacă fac parte din categorii sociale defavorizate, deputata PSD a răspuns: „Eu înţeleg percepţia societăţii cu privire la faptul că dacă un om a făcut o crimă oribilă, este un om periculos, dar juridic vorbind, el şi-a ispăşit pedeapsa (...). Putem să-l marginalizăm şi atunci poate ar trebui să inventăm nişte insule pustii, unde să-i băgăm acolo pe toţi sau putem prin ofiţerul de probaţiune, prin forţele de muncă, să încercăm cumva să-l integrăm, dar să-l integrăm într-un mod supravegheat”.

Întrebată dacă nu ar trebui să conteze şi gravitatea faptei, Oana Florea a răspuns: „Eu sunt de acord, dar cum facem să rezolvăm problema? Vedeţi şi partea cealaltă a monedei. Dacă ei sunt eliberaţi şi lăsaţi în plata Domnului, nu există mai multe şanse să recidiveze? Dar dacă sunt monitorizaţi şi ajutaţi, măcar jumătate dintre ei dacă reuşesc să nu mai greşească, eu cred că tot e un câştig pentru societate, pentru că vorbim aici de un pericol public, de societatea noastră, oamenii ăştia vor circula liberi printre noi”.

 
Oana Florea, despre deţinuţii din categorii defavorizate