Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drepturile românilor din Marea Britanie, “garantate” după Brexit

brexit_puzzle.jpg

Image source: 
pixabay.com

Autorităţile române dau asigurări privind situaţia celor aproximativ 300.000 de cetăţeni  români care trăiesc în prezent în Marea Britanie. Drepturile acestora rămân pe deplin garantate după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a declarat pentru RFI, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

“Noi am avut ca mandat în aceste negocieri câteva obiective. Primul se referă la faptul că ne-am dorit să ne asigurăm că drepturile românilor care trăiesc acolo vor fi menținute și după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.Și, am reușit acest lucru. Am mers mai departe și am cerut aceleași drepturi și pentru cei care ar urma să meargă în Marea Britanie în perioada de tranziție, în perioada de implementare și, ultimele discuții au condus și la această garanție din partea părții britanice. Un al doilea obiectiv important a fost să ne asigurăm că Marea Britanie își va respecta în continuare angajamentele asumate în ceea ce înseamnă contribuția la bugetul comun. Și Marea Britanie, în momentul de față, și-a asumat continuarea acestor angajamente”, a precizat Victor Negrescu.

Potrivit demnitarului, acum discuțiile se poartă despre viitoarele relații și despre ce se va întâmpla cu tratamentul pe care îl vor avea cetățenii europeni după Brexit.

"Am reușit să obținem din partea Comisie Europene garanții că, în definitiv, că toți cetățenii europeni ar urma să fie tratați în aceeași manieră de către Marea Britanie după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. În această etapă a negocierilor, cetăţenii europeni care trăiesc, lucrează şi studiază în Regatul Unit urmează a beneficia în continuare de drepturile câştigate sau în curs de dobândire, iar regimul persoanelor care se stabilesc în acest stat inclusiv în perioada de tranziţie se va aplica uniform, fără discriminare, pentru toate statele membre", a mai spus Victor Negrescu.

Informații referitoare la  implicaţiile procesului Brexit asupra românilor din Marea Britanie,în această etapă a negocierilor care va dura până în octombrie 2018, se regăsesc într-un clip lansat recent de Ministerul Afacerilor  Externe. Clipul de 2.29 de secunde este postat pe site-ul instituţiei. MAE aşteaptă sugestii, opinii şi proiecte din partea cetăţenilor, acestea urmând a fi incluse în „viziunea României” privind Brexit. Potrivit ministrului Victor Negrescu, în Marea Britanie trăiesc în jur de 300.000 de români, comunitatea românească fiind  una dintre cele mai importante comunități europene din Marea Britanie.

În urma referendumului din iunie 2016, Marea Britanie a decis retragerea din Uniunea Europeană. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanşat, în 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, în perioada deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, despre relaţiile dintre România şi Marea Britanie