Cazul Skripal duce la deteriorarea relațiilor Marea Britanie - Rusia

skripals.jpg

Serghei și Yulia Skripal
Serghei și Yulia Skripal au fost otrăviți cu gaze neurotoxice pe 4 martie
Sursa imaginii: 
PA News

Marea Britanie analizează cererea Rusiei de acces consular la Yulia Skripal, fiica fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvită cu gaze neurotoxice împreună cu tatăl ei pe 4 martie în sudul Angliei. Rusia a cerut explicații la Londra cu privire la percheziționarea unui avion al companiei Aeroflot.

Yulia Skripal, în vârstă de 33 de ani se află în spital la Salisibury, localitatea unde a fost otrăvită și spre deosebire de tatăl ei se află de câteva zile într-o stare bună.

Guvernul britanic a acuzat Rusia că se află în spatele otrăvirii cu gazul de tip Noviciok a fostului spion condamnat în Rusia, parte a unui schimb de spioni și refugiat în 2010 în Marea Britanie și a fiicei sale, acuzație respinsă vehement de Moscova.

Între timp ambasada Federației Ruse de la Londra a publicat o serie de 14 întrebări cu privire la cele două victime ale atentatului între care: "De ce a fost împiedicată Rusia să aibă acces consular la cei doi cetățeni ruși Serghei și Yulia Skripal care au devenit victime ale infracționalității în Marea Britanie?"

O altă întrebare se referă la implicarea Franței în investigație, iar alta la posibilitatea cercetării, dezvoltării și producerii gazului Noviciok în Marea Britanie. 

Între timp ministerul transporturilor de la Moscova a cerut explicații autorităților britanice pentru percheziționarea unui avion de pasageri aparținând companiei Aeroflot pe aeroportul Heathrow din Londra și a amenințat cu măsuri similare împotriva avioanelor aparținând companiei British Airways la Moscova.

Diplomați expulzați

"Percheziționarea de către poliția de frontieră a unor avioane este o chestiune de rutină pentru a proteja Regatul Unit de crima organizată și de aceia care încearcă să aducă substanțe nocive precum droguri sau arme de foc în țară" a spus ministrul britanic responsabil cu securitatea, Ben Wallace.

Ambasada britanică de la MoscovaAmbasada britanică de la Moscova a fost lovită de represaliile Federației Ruse (foto: Serghei Chirikov, EPA)

"Odată ce aceste controale au fost efectuate, avionului i s-a permis să-și continue călătoria", a adăugat el.

Vineri Moscova a anunțat noi sancțiuni împotriva Marii Britanii, referitoare la reducerea personalului diplomatic britanic din Rusia la nivelul celui rusesc din Marea Britanie, adică cu puțin peste 50 de persoane. 

Londra și Moscova au expulzat deja câte 23 de diplomați din cele două țări ca reacție la tentativa de omor împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale și respectiv ca represalii.

Duminică ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, de subiminarea și influențarea mai multor țări din lume.

Într-un articol publicat în duminicalul Sunday Telegraph, demnitarul britanic a calificat atacul împotriva celor doi Skripal drept "uz ilegal și disprețuitor de forță împotriva țării noastre de către statul Rusia care a pus în pericol vieți nevinovate"

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ