Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase: Partidul lui Dacian Cioloş va ciupi voturi de la PNL

Liberalii vor pierde voturi în favoarea partidului anunţat de fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, declară la RFI politologul Stelian Tănase. El crede că Mişcarea România Împreună „va prinde trenul”, dacă va fi sprijinită de intelectuali, savanţi, sportivi de renume, personaje publice respectate, dacă nu, va fi un partid mediocru.

De unde va lua voturi partidul lui Dacian Cioloş? „Ce spun ei este că vor aduce la vot oameni care de obicei nu se capacitează să vină la vot, categorii profesionale, urbane, tânăra generaţie, corporatişti etc.. Eu sunt sceptic. Realitatea este că el va ciupi nişte voturi de la electoratul fidel până acum altor partide şi nu cred în scenariul că aceia care nu merg la vot, o parte din ei, bineînţeles, vor merge pentru Cioloş neapărat. Trebuie să ne întrebăm cine va pierde nişte voturi în favoarea lui Cioloş (...). Cred că liberalii vor mai pierde nişte voturi”, anticipează Stelian Tănase.

De ce nu va avea de suferit USR-ul? Politologul precizează că „şi USR-ul este foarte proaspăt şi voturile de la ultimele alegeri USR-ul le-a luat de la liberali, nu de la societatea civilă, nu de la cei care nu merg la vot. Au ciupit nişte voturi de la electoratul liberal, care dezamăgit, aşa cum ştim, să dau un exemplu, între alegerile locale şi generale au pierdut 1,2 milioane de voturi, vorbesc de PNL. De aici a luat USR-ul voturi, deci de aici va ciupi ceva şi Cioloş. Este un electorat care a votat din 90 până acum în general PNL sau PD-PDL (...), cam de aici se vor mişca lucrurile, acest electorat anti-PSD, din electoratul anti-PSD va lua Cioloş voturi”.

„Ce contează, cred eu, acum este apariţia unor personalităţi care nu au fost amestecate în politică, nu s-au mânjit în tot felul de scandaluri şi care-i vor da suport lui Dacian Cioloş. Dacă apar acum cinci-şase oameni de suprafaţă, care ies şi spun că susţin această iniţiativă şi se implică, cred că formaţiunea va prinde trenul. Dacă nu, se va alinia între formaţiunile care există acum, adică o formaţiune să zicem mediocră, cu rezultate în jurul limitei de admitere în Parlament sau de a rămâne afară. Contează foarte mult sprijinul pe care-l primeşte de la elita românească, vorbesc de intelectuali, savanţi, sportivi de renume, personaje publice respectate”, apreciază Stelian Tănase.

 
Stelian Tănase, despre partidul lui Dacian Cioloş. De unde va lua voturi?