Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul Revoluţiei: Urmărirea penală a lui Iliescu, Roman şi Voiculescu, pe masa lui Iohannis

iliescu.jpg

Ion Iliescu e acuzat în dosarul Mineriadei de crime împotriva umanității
Ion Iliescu e acuzat în dosarul Mineriadei de crime împotriva umanității

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare de începere a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Acuzațiile le sunt aduse în dosarul Revoluţiei.

UPDATE/ Istoric: Există șanse mici ca președintele să respingă această cerere

“Președintele Klaus Iohannis nu ar avea motive să nu dea curs solicitării”, spune la RFI istoricul Mădălin Hodor care crede că “până la sfârșitul anului, rechizitoriul acestui dosar va fi finalizat. Este o solicitare pur formală dar obligatorie pentru ca procurorii să-și continue treaba”, explică istoricul. 



................................................................

Parchetul General a anunţat, luni, că procurorul general i-a transmis preşedintelui Iohannis o solicitare de exercitare a prerogativelor constituţionale şi legale privind cererea de urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Conform sursei citate, Ion Iliescu eara membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală. Petre Roman a fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989, iar Gelu Voican Voiculescu a avut calitatea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale din 22 decembrie 1989.

Prima intervenție televizată de la Revoluție a lui Ion Iliescu:

 

 

Sursa: youtube

Dosarul "Revoluţiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

Scene de luptă pe B-dul Primăverii (București), la Revoluție:

 

 

Sursa: youtube

Procurorii militari din Parchetul Instanţei Supreme au dispus, în 1 noiembrie 2016, extinderea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni contra umanităţii.

Printre cei care au fost audiaţi de procurori în acest dosar, în calitate de martor, s-au numărat fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

Parchet: Probele indică solicitarea de ajutor militar străin (sovietic)

În 18 decembrie 2017, Parchetul General anunţa că a fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat puterea totală în România, la foarte scurt timp după fuga lui Nicolae Ceauşescu. "Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăţi de drept din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare şi acţiunile de legitimare a acesteia pe plan intern şi international", explica Parchetul.

De asemenea, a fost realizată edificarea parţială referitoare la "declanşarea şi executarea diversiunii militare începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989". "Este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite", preciza Parchetul ICCJ.

"Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii, astfel fiind instaurată la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă. De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecinţe deosebit de grave", mai spunea Parchetul.

Parchetul ICCJ menţiona şi că "în legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare, respectiv imitatoare pentru armamentul de infanterie, cu foc la gura ţevii şi imitatoare privind desantul de paraşutare".

Totodată, probele administrate au permis o bună edificare cu privire la solicitarea de ajutor militar străin (sovietic) şi consecinţele grave ale unei astfel de solicitări pentru structurile militare interne şi populaţia civilă.

"Au fost stabilite, prin probe, evenimentele care au avut drept consecinţă moartea şi rănirea unor persoane în diverse localităţi aflate pe întregul teritoriu al ţării.  Au fost clarificate circumstanţele şi împrejurările privind pregătirea judecării în regim de urgenţă a fostului preşedinte şi a soţiei acestuia,  judecarea propriu-zisă, motivaţiile reale care au stat la baza acestei acţiuni şi, mai  apoi, executarea soţilor Ceauşescu.  Nu în ultimul rând, este important de precizat faptul că, după anul 1989, probe importante, de natură să stabilească adevărul privind Revoluţia, au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea, cu claritate, a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989", mai nota Parchetul.