Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kovesi la RFI: Protocolul cu SRI a fost aplicat şi în mandatul lui Morar. DNA a vrut atunci o comunicare directă cu SRI

Procurorul şef al DNA spune la RFI că protocolul din 2009 dintre Ministerul Public şi SRI a fost aplicat şi în mandatul şefului Direcţiei de la acea vreme, Daniel Morar. Reacţia vine după ce Morar a declarat pentru blogul jurnalistei Sorina Matei că imediat după ce i s-a adus la cunoştinţă protocolul, a anunţat-o pe Laura Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, că nu îl va respecta, unele dintre dispoziţii încălcând legea.

Laura Codruţa Kovesi îi răspunde lui Daniel Morar: „Din arhiva Direcţiei Naţionale Anticorupţie rezultă în mod clar că protocolul a fost aplicat de procurorii DNA, protocolul a fost multiplicat, a fost transmis tuturor structurilor din subordinea procurorului şef. Există mai multe adrese emise în baza protocolului, semnate chiar de procurorul şef al Direcţiei, domnul Daniel Morar. Singura observaţie pe care DNA a făcut-o la acel moment a fost aceea că se dorea practic un protocol direct între SRI şi DNA, nu un protocol în care informările să vină prin intermediul procurorului general, ci se dorea o comunicare directă DNA-SRI, a fost singura observaţie făcută”.

„Dacă ar fi existat la acel moment vreun indiciu, vreo suspiciune că acest protocol nu este legal, ar fi putut imediat să fie denunţat. Or acest protocol şi-a continuat aplicabilitatea şi a fost aplicat de toţi procurorii din România, inclusiv de cei din DNA. Este foarte important de spus că înainte de semnarea acestui protocol s-au făcut observaţii de către procurorii din sistem, erau la momentul respectiv peste 2.500 de procurori, protocolul a fost distribuit tuturor structurilor de Parchet, tocmai pentru a avea o procedură unitară şi uniformă şi a fost aplicat de mii de procurori, ani de zile”, precizează şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi declară apăsat că protocolul a fost aplicat inclusiv în mandatul lui Daniel Morar: „Da, există corespondenţă scrisă, sunt adrese scrise în temeiul protocolului, semnate chiar de procurorul şef direct, anterior anului 2013”.

 
Laura Codruţa Kovesi, despre protocolul cu SRI din 2009