Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europarlamentari, într-o vizită la Chișinău pentru a evalua eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE

O delegație a Parlamentului European se află într-o vizită de 4 zile în R.Moldova pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova și eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. 

Delegația Parlamentului European este condusă de Laima AndrikienėAndi Cristea și Siegfried Mureşan.

14 membri ai Comisiilor pentru Afaceri Externe și Buget și ai Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova  ”vor evalua eficiența utilizării asistenței acordate prin intermediul bugetului Uniunii Europene. Delegația va acorda o atenție specială realizării Acordului de Asociere UE- Republica Moldova, în contextul viitorului raport parlamentar al Comisiei pentru Afaceri Externe privind stadiul implementării prezentului acord”.

Agenda vizitei include întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, președinții comisiilor permanente și ai grupurilor parlamentare. Șefii delegațiilor Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete, Laima Andrikienė și Siegfried Mureșan vor susține, la Parlament, o conferință de presă.

Oficialii europeni vor discuta și cu premierul moldovean, Pavel Filip, președintele R.Moldova, Igor Dodon, reprezentanții CNA, CEC, BNM, reprezentanții organizațiilor financiare internaționale, societății civile și ai partidelor neparlamentare.

Subiectele discutate în cadrul întrevederilor vor viza progresul reformelor, aspecte legate de statul de drept, buna guvernare, domeniile justiției și mass-media, precum și evaluarea acțiunilor de luptă împotriva corupției.  

Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete vor efectua și o vizită în raionul Hâncești, unde vor discuta cu reprezentanții autorităților locale, partidelor politice și societății civile.

Ulterior, delegația Parlamentului European va vizita Ucraina pentru a evalua gradul de implementare a Acordului de Asociere Ucraina – UE. Despre rezultatele misiunilor în Republica Moldova și Ucraina europarlamentarii vor raporta în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete.