Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump amenință cu trimiterea armatei la frontiera cu Mexicul

donald-trump-4.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele american Donald Trump continuă să amenințe Mexicul : acesta a promis că va trimite forţe militare pentru a securiza graniţa de sud cu această țară pe care o amenință din nou cu suspendarea acordului de liber schimb, scrie BBC.  „Vom lua măsuri de ordin militar”, a declarat Trump marţi la Casa Albă, adăugând că ar fi vorba despre „un pas major”.

În timpul unei întâlniri cu liderii ţărilor baltice, Trump a declarat că Acordul  Nord-American de Comerţ Liber NAFTA riscă de asemenea să fie anulat dacă Mexicul nu opreşte fluxul de imigranţi. Ideea fusese aruncată pe Twitter de președintele american încă de duminică. Atunci, Trump a scris că nu mai vrea acordul DACA pentru imigranţii intraţi în State ca minori şi a avertizat că va retrage State Unite din pactul comercial NAFTA dacă Mexicul nu va opri intrarea în SUA a oamenilor şi drogurilor din America Centrală. ”Trebuie să opreascăă intrările mari de droguri şi de oameni, sau voi opri eu vaca lor de muls, NAFTA. Avem nevoie de zid”, scria Trump. ”Grănicerii nu îşi pot face treaba cum trebuie la graniţă din cauza unor legi liberale ridicole, cum ar fi Prinde şi Eliberează. Devine mai periculos. Vin caravanele. Republicanii trebuie să recurgă la opţiunea nucleară pentru a aproba acum legi mai dure. Gata cu acordul DACA”, adăuga republicanul Trump.

Ieri preşedintele american a afirmat, mai mult, că doreşte să desfăşoare armata americană la graniţa cu Mexicul. "Ne vom apăra graniţa cu armata noastră", a declarat Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a reproşat vehement Mexicului în ultimele zile că lasă peste 1.000 de migranţi din America Centrală să înainteze spre Statele Unite, unde mulţi dintre ei speră să ceară azil. El a subliniat că această "caravană" legitimează construcţia zidului pe care îl doreşte la graniţa dintre Mexic şi Statele Unite. "Dacă ea ajunge la graniţa noastră, legile noastre sunt atât de slabe şi patetice (...) şi este ca şi cum nu am avea graniţă", a avertizat din nou preşedintele american.
"Avem nevoie de un zid care să măsoare 1.100-1.300 de kilometri" de-a lungul frontierei, a adăugat el. Chestionat de France Presse, Pentagonul a afirmat însă că nu este la curent cu o desfăşurare militară la graniţă, dar astfel de operaţiuni au avut loc în trecut. Și, într-adevăr, ambii predecesori ai lui Trump au trimis Garda Naţională pentru a securiza graniţa. Preşedintele Barack Obama a trimis sute de soldaţi pentru a proteja graniţa în timp ce George W. Bush a trimis mii de trupe pentru a ajuta poliţia vamală.

Vă reamintim că o caravană de sute de persoane din America Centrală se îndreaptă spre Statele Unite pentru a obţine azil. Cei aproape 1000 de imigranţi fără documente merg pe lângă căile ferate din statul Oaxaca din Mexic şi sunt sprijiniți de People Without Borders, un ONG care protejează drepturile imigranţilor. Potrivit legilor actuale din Statele Unite, solicitanţii de azil care dovedesc ”o teamă credibilă” să se întoarcă acasă, ar putea fi eliberaţi în timp ce aşteaptă o decizie, dacă nu prezintă risc de securitate sau de fugă. Cei reţinuţi după ce au traversat graniţa sunt uneori eliberaţi din cauza lipsei de paturi şi a unui ordin judecătoresc care limitează deţinerea femeilor şi copiilor la 21 de zile.