Rusia: Eșec la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

opcw.jpg

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice
Tentativa Rusiei de opri ancheta internațională în cazul Skripal a fost înfântă
Sursa imaginii: 
Lex van Lieshout/AFP

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a respins propunerea Rusiei de participare la o anchetă comună în cazul otrăvirii cu gaz neurotoxic în Marea Britanie a unui fost spion rus. Guvernul britanic a acuzat Moscova că ar fi în spatele acestui atentat.

Propunerea Rusiei a fost învinsă la vot cu 15 - 6 în timp ce 17 state membre s-au abținut. Rusia a fost susținută la vot de China, Iran, Azerbaijan, Sudan și Algeria.

Întâlnirea OPCW a fost convocată la cererea Moscovei care contestă acuzația guvernului britanic că statul rus s-ar afla în spatele atentatului din 4 martie din localitatea Salisbury împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia Yulia.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, care a fost condamnat la închisoare în Rusia în 2004 pentru spionaj în favoarea Occidentului și s-a refugiat în Marea Britanie în 2010 după un schimb de spioni cu Rusia, se află în stare gravă în spital din data de 4 martie, în timp ce starea sănătății fiicei sale în vârstă de 33 de ani s-a ameliorat în cursul ultimei săptămâni. 

La întâlnirea de la Haga reprezentantul britanic a spus că țara sa ca victimă a unui atac chimic nu este obligată să colaboreze în anchetă cu presupusul atentator.

Ambasadorul Rusiei la OPCW, Alexander Șulghin, a spus că votul arată că mai mult de jumătate dintre statele membre nu se asociază punctelor de vedere occidentale și a acuzat Marea Britanie de răspândire de minciuni și rusofobie. 

Cazul Skripal

Acuzațiile britanice la adresa Moscovei au declanșat un adevărat război diplomatic, Marea Britanie și aliații săi din Uniunea Europeană și NATO expulzând circa 150 de diplomați ruși, iar Moscova a expulzat un număr similar de diplomați occidentali drept represalii. 

Serghei și Yulia SkripalSerghei și Yulia Skripal au fost otrăviți cu gaze neurotoxice pe 4 martie

Dar acuzațiile guvernului britanic a au fost puse la îndoială chiar de laboratorul de studiu al armelor chimice de la Porton Down, care nu a putut confirma că substanța folosită în atacul de la Salisbury, identificată drept agentul neurotoxic Noviciok, provine din Rusia. 

Acest fapt a creat îndoială în rândurile unor aliați occidentali ai Marii Britanii. Armin Laschet, vicepreședinte al Uniunii Creștin Democrate, condusă de cancelara Germaniei Angela Merkel, a ridicat semne de întrebare cu privire la campania britanică de convingere a aliaților de a expulza diplomați ruși.

"Dacă se forțează aproape toate statele membre NATO la solidaritate, nu ar trebui să existe anumite probe? Indiferent de ce se crede despre Rusia, studiile mele de drept internațional m-au învățat să tratez într-un mod diferit cu alte state", a spus Laschet care în trecut a lăudat intervenția Rusiei în Siria și anexarea Crimeei. 

Partidul Laburist de opoziție din Marea Britanie a cerut investigarea afirmațiilor ministrului de externe Boris Johnson, acuzându-l de dezinformare când a afirmat luna trecută că laboratorul de la Porton Down ar fi identificat Rusia ca sursă a atacului împotriva lui Skripal. Johnson a replicat, calificând drept "lamentabilă" poziția liderului Laburist, Jeremy Corbyn.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ