Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul atac cu arme chimice din Siria, ”aruncă în aer” din nou situația

khan-chimique.jpg

Imagini de arhiva cu atacul cu arme chimice din Siria din 2017.
Sursa imaginii: 
AFP

Consiliul de Securitate al ONU se va întruni luni în urma cererilor venite din partea Rusiei şi Statelor Unite după ce în Siria a avut loc un atac cu arme chimice, scrie Reuters.

Rusia a cerut întrunirea celor 15 membri ai consiliului din cauza „ameninţărilor internaţionale pentru pace şi securitate”. De asemenea, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie dar și alte state au cerut o întâlnire pentru a se discuta despre atacul cu arme chimice. „Consiliul de Securitate trebuie să se întrunească şi să ceară acces imediat la locul atacurilor, să susţină o investigaţie independentă privind ce s-a întâmplat şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de acest atac teribil”, a declarat Nikki Haley, ambasadorul american la ONU. Și președintele american Donald Trump a declarat că guvernul sirian şi aliaţii săi „vor plăti un preţ mare” după ce atacul cu arme chimice din apropierea Damascului s-a soldat cu 42 de morţi.

Între timp, guvernul sirian a anunţat că una dintre bazele sale aeriene a fost bombardată. Momentan, nu se ştie cine a ordonat atacul, scrie The Guardian. Televiziunea de stat siriană a informat că au fost auzite explozii puternice luni dimineaţa în apropierea aerodromului situat la est de oraşul Homs. Mai multe rachete au ţintit aerodromul iar forţele guvernului sirian au răspuns şi au doborât alte opt rachete. Conform televiziunii, atacul a fost „cel mai probabil” condus de americani, afirmaţie negată de Pentagon. De partea lor, forţele militare ruse şi siriene au declarat luni că avioane de război israeliene au bombardat baza aeriană. Ar fi vorba de două avioane de război israeliene F-15 care ar fi condus atacurile din spaţiul aerian al Libiei.

Să mai spunem că, separat, Casa Albă a informat că preşedintele Trump a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Franţei în care cei doi „au căzut de acord să coordoneze un răspuns comun puternic”. Emmanuel Macron a declarat anterior că folosirea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roşie” pentru Franţa şi că forţele militare franceze vor ataca dacă se va dovedi că regimul sirian a fost implicat în atacuri chimice.