Porton Down: laboratorul secret al armelor chimice și bacteriologice

porton_down1.jpg

Laboratorul Porton Down
Laboratorul Porton Down este unul dintre cele mai secrete locuri din Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Sky News

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OCPW) urmează să dea răspunsul în această săptămână cu privire la posibila proveniență a gazului neurotoxic cu care au fost otrăviți fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa Yulia în Marea Britanie pe 4 martie. Rusia a respins vehement acuzațiile britanice de implicare în acest caz.

Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (DSTL) de la Porton Down în sudul Angliei a ajuns la concluzia că cei doi au fost otrăviți cu Noviciok, un gaz neurotoxic sintetizat pentru prima oară în Rusia acum mai bine de 30 de ani.

DSTL a spus însă că nu poate confirma că gazul folosit din atacul din 4 martie provine din stocuri deținute de statul rus, ceea ce a permis Moscovei să critice și mai tare poziția guvernului britanic care a cerut solidaritatea aliaților din NATO și Uniunea Europeană obținând expulzarea unui număr record de 150 de diplomați ruși din 28 de state. 

Porton Down e situat în apropierea orașului Salisbury, acolo unde a avut loc atentatul împotriva lui Skripal și a fiicei sale și este una dintre cele mai secrete instituții ale statului britanic. 

Anul acesta laboratorul împlinește 100 de ani de existență, fiind înființat în 1918 ca răspuns la atacurile germane cu primele arme chimice împotriva militarilor britanici în timpul primului război mondial.

Gaze lacrimogene și VX

Primul rezultat al eforturilor de la Porton Down au fost măștile de gaze, iar în 1925 prin semnarea convenției de la Geneva a fost interzisă folosirea armelor chimice, nu și dezvoltarea lor.

Măști de gazeLa Porton Down au fost produse primele măști de gaze în 1918

În timpul războiului rece în anii '50 la Porton Down a fost produse pentru prima oară gaze lacrimogene. Acestea nu sunt letale și sunt folosite și azi în operațiuni de poliție pentru controlul mulțimilor în numeroase țări.

În schimb, un alt gaz produs aici în anii '50 este printre cele mai ucigătoare din lume: se numește VX și este un gaz neurotoxic din aceeași familie ca Sarinul, produs de germani în anii '30. 

Misiunea laboratorului este azi una strict defensivă, de dezvoltare a metodelor de apărare împotriva armelor chimice și bacteriologice.

Unul dintre pericolele studiate la Porton Down sunt așa zisele "bombe murdare", potențial la îndemâna organizațiilor teroriste, cum ar fi de pildă o bombă cu virusul Ebola a cărei mortalitate ar fi de 90%.

La Porton Down au fost testate de asemenea mostre prelevate din Siria în 2013 în urma unui suspectat atac cu Sarin. 

Laboratorul are azi un personal de 3000 de angajați, un buget anual de 500 de milioane de lire sterline și se întinde pe o suprafață de aproape 3000 de hectare.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ