Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Povestea Principelui Nicolae, decăzut din drepturi din cauza unei femei

nicolae.jpg

Image source: 
wikipedia.org

Istoria Casei Regale a României nu a fost ferită de intrigi amoroase, unele cu urmări grave asupra succesiunii dinastice, în timp ce altele au făcut doar deliciul presei și a supușilor dornici de senzațional. Povestea de dragoste a Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea, a dus la decăderea din drepturi ca membru al Familiei Regale.

Carol, primul născut al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria nu a fost singurul dintre copiii regali ale căror alegeri amoroase au încălcat Statulul Casei Regale și au dat peste cap succesiunea la tron. Principele Nicolae, al patrulea născut al lui Ferdinand și Maria, s-a îndrăgosit nebunește de o tânără, Ioana Dumitrescu Doletti, care, atunci când s-au cunoscut, era căsătorită.

Principele Nicolae, Nicky aşa cum îl alinta familia, s-a născut la Sinaia, la Castelul Pelişor, la data de 5 august 1903. Și-a petrecut copilăria în Castelul Pelişor de la Sinaia, acolo unde era reşedinţa familiei princiare. Înainte de Primul Război Mondial, la vârsta adolescenţei, Nicky a fost trimis la Colegiul britanic Eton. Ar fi vrut să urmeze medicina, însă Casa Regală nu i-ar fi permis să-şi urmeze pasiunea, pe motiv că unui prinţ nu i se putea potrivi decât o carieră militară. La izbucnirea Primului Război Mondial, și-a întrerupt studiile și a revenit în țară. După moartea regelui Carol I şi urcarea pe tron a tatălui său, Ferdinand I, s-a mutat cu întreaga familie la Palatul Cotroceni din Bucureşti. După război, şi-a reluat studiile în Anglia şi şi-a petrecut următorii ani în străinătate.

Revenit în ţară, Nicolae a stat departe de intrigile politice, dar era foarte atras de sport şi viaţa mondenă. Totuși, Principele Nicolae, despre care se spune că nu a avut niciodată dorinţa de a ajunge rege, a devenit membru al Regenței în 1925, după fuga lui Carol cu Elena Lupescu.

Tânărul prinţ s-a îndrăgostit de o femeie măritată, ceea ce a iscat un scandal aproape asemănător cu cel al fratelui său. Principele Nicolae a cunoscut-o în timpul Regenţei pe Ioana Dumitrescu Doletti, care era măritată cu un liberal de frunte, pe nume Sauciuc Saveanu. În 1931, când idila celor doi a atins apogeul, Ioana avea 29 de ani, iar Nicolae împlinea 28.

După divorțul Ioanei de primul soț, ei s-au căsătorit la Tohani, fără a avea acordul șefului Casei Regale, care atunci era Carol al II-lea, revenit pe tron chiar cu ajutorul și sprijinul fratelui său, Nicolae. ”A fost o nuntă ca-n povești”, au scris ziarele și au consemnat alți contemporani în jurnalele personale.

Însă Carol al II-lea a fost neîngăduitor cu idila fratelui său. Așa că cei doi au luat calea exilului. Principele Nicolae nu a renunțat la Ioana nici în aprilie 1937, când Consiliul de Coroană a decis decăderea sa din drepturi ca membru al Casei Regale. Prin decret regal a primit numele de Nicolae Brana. La moartea lui Carol al II-lea, în anul 1953, a fost singurul dintre frați care l-a condus pe ultimul său drum.

Nicolae Brana, fost principe al României a murit în iulie 1978, la 75 de ani. A fost înmormântat într-un cimitir din Lausanne, Elveţia. Lângă el a fost adusă, câţiva ani mai târziu, şi Ioana Doletti, cea pentru care a sfidat regulile Casei Regale.

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 10 aprilie 2018