Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană: Victoria lui Viktor Orban, un nou semnal de avertizare pentru UE

Victoria formaţiunii lui Viktor Orban în alegerile parlamentare din Ungaria este „un nou semnal de avertizare” pentru UE, declară la RFI preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană. Fostul ministru de Externe se teme că reţeta populistă a premierului ungar ar putea fi adoptată şi de alte ţări din zonă.

Mircea Geoană crede că victoria lui Viktor Orban la alegerile recente din Ungaria „este un nou semnal de avertizare. FIDESZ, partidul domnului Orban, a câştigat undeva spre 49% din voturi (...) şi va avea două treimi din voturile din Parlamentul de la Budapesta, deci va avea o supermajoritate constituţională, vor putea să lucreze la modificarea Constituţiei”.

Fostul ministru de Externe spune că regimul Viktor Orban este „un fel de regim autoritar soft, cu aparenţe democratice, de mână forte. Cred că accentele iliberale din discursul Budapestei se vor amplifica. E o reconfirmare a faptului că majoritatea poporului ungar susţine astfel de politici. De la Varşovia nu a întârziat să apară o primă reacţie, care salută citez „emanciparea Europei centrale”. Chiar şi un ministru german, ministrul de Interne, social-creştinii bavarezi, ministrul de Interne a spus că este momentul ca Europa să înceteze cu aroganţa şi condescendenţa pe care a arătat-o faţă de noii veniţi sau ţările mai mici din UE (...). Cred că această victorie are consecinţe importante şi în logica construcţiei europene, dar şi la nivel regional pare să fie o reţetă de succes şi teamă îmi este să nu existe şi alţi amatori în a aplica o reţetă populistă care personal consider că pe termen mediu nu va face bine nici Ungariei, nici Europei centrale, dar care pe termen scurt exploatează de o manieră extrem de abilă, Orban este un politician abil, îl cunosc de 20 şi ceva de ani, este un politician extrem de talentat, din păcate a ales o cale de exploatare a demonilor şi fricii, care undeva există latent în oricare dintre societăţile noastre”.

 
Mircea Geoană, despre victoria lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria