Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Atacul chimic din Siria este ceva abominabil şi nu poate rămâne nepedepsit

mircea_geoana_atac_arma_chimica_siria_abominabil.jpg

Imagine dintr-un spital din oraşul sirian Douma, după atacul chimic recent (Foto: White Helmets via Reuters)
Imagine dintr-un spital din oraşul sirian Douma, după atacul chimic recent (Foto: White Helmets via Reuters)

Riscul de conflict între marile puteri implicate în Siria este foarte mare, declară la RFI preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană. Fostul ministru de Externe crede că asistăm la naşterea unei „lebede negre”.

Mircea Geoană comentează recentul atac chimic din Siria, atribuit regimului Assad, care a provocat un val de reacţii internaţionale: „Asistăm la naşterea a ceea ce numesc şi eu, cred că numesc şi cei care se ocupă de geopolitică în alte ţări, am şi publicat dimineaţă în Adevărul un editorial, e o lebădă neagră care se naşte, lebădă neagră în sensul de o situaţie care porneşte de la un accident şi care se poate amplifica până la un conflict de scară internaţională”.

În opinia sa, „atacul cu armă chimică nu este pentru prima dată, regimul Assad a folosit-o în mod repetat. Este totalmente inacceptabil, este ceva abominabil şi nu poate să rămână nepedepsit (...). Riscul de conflict între marile puteri, dar chiar şi între America şi Turcia, prin faptul că există interese divergente în această ţară complicată şi chinuită şi nenorocită de război este foarte mare. Eu în continuare cred că potenţialul de conflict pe scară mare în Orientul Mijlociu nu s-a încheiat şi când vorbesc de lebede negre mă refer la riscul ca uneori dintr-un accident, uneori dintr-un gest necugetat, uneori dintr-o reacţie şi o escaladare a reacţiei se poate ajunge la o situaţie mult mai gravă”.

 
Mircea Geoană, despre atacul chimic din oraşul sirian Douma