Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou avertisment al Bruxellesului la adresa Varșoviei

kaci.jpg

UE transmite un nou avertisment Varsoviei
UE transmite un nou avertisment Varsoviei

Aflat într-o vizită în Polonia, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spune că Uniunea Europeană are „datoria” de a preveni reinstaurarea „dictaturii” în spațiul european. Numărul doi al Comisiei Europene a avut întâlniri cu premierul și cu ministrul de Externe al Poloniei. Varșovia se află în atenția Uniunii Europene în urma controversatei reforme judiciare pe care a pus-o în practică. În ce stadiu se află dialogul politic dintre Bruxelles și administrația Kaczyński pe legile justiției și a statului de drept, am discutat cu corespondentul RFI Octavian Milewski.

Dacă ar fi să tragem o concluzie preliminară după vizita de luni a prim vice-președintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, atunci așa cum a declarat diplomatic cel din urmă “este încă nevoie de dialog”. Dacă ar fi să citim printre rânduri, atunci lucrurile sunt văzute mult mai sobru la Bruxelles decât la Varșovia, iar posibilitatea ca aceste negocieri să intre în impas este încă mare. Deocamdată s-a obținut o schimbare de climat politic în bine și un dialog deplin fără emoții.

Însă niciuna din părți nu a vorbit despre un termen limită a acestor negocieri și există teama că Varșovia și-ar dori să câștige timp până la adoptarea următorului buget european, deoarece din declarațiile unor înalți demnitari Varșovia caută un compromis pe legi care sunt deja în vigoare și produc efecte, în timp ce pentru Uniunea Europeană esențială este revenirea la un stat de drept autentitc cu un sistem judiciar ne-politizat așa cum se întâmplă deja în Polonia.

În ce constă această conexiune între statul de drept și următorul buget european

Polonia este de partea acelor state membre – cum ar fi Ungaria sau România de exemplu – care se pronunță împotriva propunerii condiționalității bugetare în ce privește standardele statului de drept. Cu alte cuvinte, pe de o parte multe voci importante din UE – cum ar fi comisarul pentru buget Günther Oettinger și foarte mulți parlamentari europeni din Germania, Olanda și statele nordice – își propun posibilitatea unor sancțiuni bugetar-financiare pentru derapaje ale statului de drept în interiorul UE în perspectiva financiară 2021-2027. Statele membre Central Est-Europene menționate mai sus, se opun unor astfel de măsuri chiar dacă deocamdată teoretice. Pe de altă parte, după recentele alegeri din Ungaria – acolo unde Orban a reușit să se consolideze pe un mandat xenofob-naționalist și anti-european – UE nu își mai permite ca încă un stat-membru să derapeze întratat încât să devină un regim nedemocratic în interiorul UE.

Cum percepe societatea civilă acest dialog

Noua retorică moderată a guvernanților polonezi nu este susținută de societatea civilă poloneză. Problema nu constă în reforma justiției ca atare acolo unde societate civilă poloneză nu se opune refermelor ca atare, ci în menținerea independenței justiției într-un stat democratic dedicate valorilor prevăzute în tratatele UE. Luni, Avocatul Poporului din Polonia – Adam Bodnar – a publicat un articol și totodată manifest destinat politicienilor europeni unde bate semnalul de alarmă. Îmi permit un citatat: “Aici in Polonia, ne îndreptăm spre o perioadă întunecată atunci când vine vorba de garanții legale, rolul constituției și sanctitatea tratatelor europene. Speranța dispare treptat. Putem spera doar că – în timp ce suntem private de garanții instituționale în ce privește independența justiției – judecătorii vor fi suficient de puternici pentru a-și păstra propria independență în procesul de luare a deciziilor judiciare. Politicienii europeni trebuie să privească mai departe de o lună sau un an. Trebuie făcut tot posibilul pentru a salva independența Curții Supreme Poloneze.” Așadar, iată că la peste doi ani de la începutul dialogului pe independența justiției între Bruxelles și Varsovia s-a obținut doar o schimbare de climat, nimic mai mult. Negocierile continuă.

 

Corespondentul RFI la Varsovia, Octavian Milewski