Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce au găsit soldații americani în lagărul de la Buchenwald

buchenwald.jpg

Senatorul american Alben W. Barkley în lagărul de la Buchenwald, după eliberare. 12 aprilie 1945
Image source: 
Arhivele Naționale ale SUA (NARA) via wikipedia.org

Acum exact 73 de ani, soldații americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald, de unde au eliberat câteva zeci de mii de evrei rămași în viață. Ce au găsit americanii la Buchenwald a șocat o lume întreagă. Aflați despre ororile găsite în lagărele naziste de concentrare din Pagina de istorie de astăzi.

La 11 aprilie 1945, soldaţii americani au intrat în lagărul nazist de la Buchenwald şi au încremenit. Ceea ce au descoperit acolo depășea cu mult orice imaginație. Prizonierii înfometaţi au luat cu asalt turnurile de supraveghere în încercarea de a obţine controlul lagărului. În după-amiaza aceleiaşi zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a pătruns în Buchenwald. Americanii care au fost martorii teribilelor descoperiri au fost atât de impresionaţi încât au ordonat locuitorilor oraşului Weinmar să viziteze lagărul ca să vadă cu propriii lor ochi ororile naziste. Peste 20 de mii de oameni au fost găsiţi în tabăra de concentrare, toți piele și os, cu ochii aproape ieșiți din orbite, îmbrăcați în zdrențe. În blocul nr. 10 din lagăr americanii au găsit 500 de femei evreice rezervate „experienţelor” ştiinţifice.

În baraca numărul 66, au găsit peste 1000 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 8 și 20 de ani, toți evrei de origine maghiară, poloneză, română sau litualiană, care scăpaseră de ”soluția finală”. Jumătate dintre ei au primit viză pentru Franța, ceilalți au plecat spre Elveția, Marea Britanie sau Statele Unite. Printre ei se găsea și Elie Wiesel, cel care avea, ulterior, să povestească lumii, prin literatura sa, ororile din lagărele de concentrare și să primească Premiul Nobel pentru Pace. Aceşti copii şi-au pierdut familiile în circumstanţe tragice, au fost puşi la muncile cele mai oribile în infernul lagărului de la Buchenwald, şi-au pierdut identitatea și chiar copilăria.

Însă numărul celor care și-au găsit sfârșitul la Buchenwald este estimat la peste 56.000 de persoane: evrei, deţinuţi politic, prizonieri de război, ţigani, homosexuali. La 16 mai 1945, parlamentarii care au vizitat lagărele germane au depus un raport. Textul acestuia a fost publicat de ziarele americane: „Suntem forţaţi de a concluziona existenţa unui program calculat şi diabolic menit de a tortura şi extermina mii de prizonieri civili. Aceste crime contra omenirii şi contra civilizaţiei, comise de germanii care acţionau după ordinele guvernului lor, vor trebui să fie pedepsite cât mai rapid posibil şi în modul cel mai adecvat”.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 11 aprilie 2018